Konferencija se održava u Splitu u organizaciji Ministarstva odbrane Republike Hrvatske. Na marginama ove izložbe i konferencije realizovan je i bilateralni sastanak MO BiH sa delegacijom MORH-a.

Na sastanku se razgovaralo o aktuelnim temama koje se tiču ova dva ministarstva i izražena obostrana spremnost, da se odnosi još više unaprijede. Izraženo je zadovoljstvo školovanjem određenog broja (33) mladih, budućih oficira u Hrvatskoj, kao i zahvalnost Hrvatskoj za uzimanje ućešća u gašenju požara u nekim dijelovima BiH. Ministar Podžić je također izrazio spremnost da Ministarstvo odbrane BiH pomogne Hrvatskoj prilikom školovanja deminera, kao i pripadnika Hrvatske vojske koje se pripremaju za mirovne misije, uzimajući u obzir da su u ovim disciplinama OSBiH vrlo stručne i iskusne.

Podžić je iskoristio priliku da pozove kolegu iz Hrvatske, na uzvratnu posjetu Sarajevu i BiH prije isteka godine, što je ministar Mario Banožić prihvatio. Ministar odbrane Hrvatske izrazio je punu podšku BiH na njenom putu ka punopravnom članstvu u NATO i EU uz obećanje da će i u budućnosti Republika Hrvatska pružati maksimalnu podršku za ostvarenje ova dva vanjsko-politička cilja Bosne i Hercegovine. Sutra delegacija MO BiH nastavlja sa aktivnostima, navedeno je u saopćenju MOBiH.