Efes predstavlja seriju nacionalnih vježbi koje realiziraju Oružane snage Republike Turske svake druge godine. Vježba "Efes-2022" se izvodi na vojnim poligonima u Izmiru od 9. maja do 9. juna, te se sastoji iz dvije faze, uz učešće više od 10.000 pripadnika iz 37 članica NATO saveza i partnerskih zemalja, među kojima su i Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Cilj vježbe "Efes-2022" je razvoj sposobnosti i kapaciteta oružanih snaga zemalja učesnica kroz realizaciju svih zadataka dodijeljenih u kombiniranim i zajedničkim operacijama.

VEZANI TEKST - Turski predsjednik Erdogan u Izmiru prati vojnu vježbu "Efes-2022"

Danu visokih zvanica upriličenom 8. i 9. juna prisustvovale su visoke zvanice iz zemalja učesnica vježbe, među kojima su i ministri odbrane te načelnici generalštabova oružanih snaga. Pored vježbe, visoke zvanice su imale priliku posjetiti izložbu odbrambene industrije u Izmiru na kojoj učestvuje 48 firmi.

U sastavu delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, pored Krešića i Mašovića, nalaze se i komandant Operativne komande OS BiH generalmajor Radovan Ilić, komandant 5. pješadijske brigade OS BiH brigadir Emir Kliko, pukovnik Nikola Ištuk, pukovnik Hrvoje Turudić, pukovnik Asmir Sarajlić i pukovnik Saša Lazarević, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.