open-navfaktor-logo
search
Liga nacija
Deset Zmajeva preslabo za raspoloženog Lewandowskog i Poljake
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je doživjela drugi poraz u ovosezonskom izdanju Lige nacija, a Poljska je u Wroclawu zasluženo slavila sa 3:0 protiv Zmajeva koji su od 15. minute igrali s deset igrača.
14.10.2020. u 22:37
get url
text

Zmajevi su dobro otvorili susret na Miejski stadionu, av već u drugoj minuti susreta Miralem Pjanić je zaprijetio donedavnom klupskom kolegi, no Wojciech Szczesny je zaustavio njegov šut.

Izabranici Dušana Bajevića bili su bolji tim u uvodnim minutama susreta četvrtog kola Lige nacija, iako je u dva navrata Ibrahim Šehić morao u stoperskom maniru intervenisati ispred fudbalera Poljske.

{$galerijaFotografija}

U petoj minuti Amir Hadžiahmetović je dobro uposlio Edina Višću, krilni fudbaler Bašakšehira odlično centrirao, no šut Radeta Krunića glavom otišao je preko gola. Dvije minuta kasnije Kamil Grosicki je pogodio vanjski dio mreže Šehićevog gola.

Dvanaesta minuta donijela je akciju sličnu onoj iz pete minute. Još jedan dobar ubačaj Višće Krunić je glavom poslao na tribine.

Sve do 15. minute Zmajevi su u najmanju ruku bili ravnopravan protivnik ekipi koja im je nanijela do sada jedini poraz u Ligi nacija. Ipak, slabo građenje Džeke Poljaci su iskoristili za kontru u kojoj je Anel Ahmedhodžić prekršajem zaustavio Roberta Lewandowskog, a engleski arbitar Craig Pawson odmah je pokazao crveni karton mladom defanzivcu jer je smatrao da je bio posljednji igrač naše odbrane. Požutio je i Dijamant zbog žestokog protesta.

Nakon što smo ostali s deset igrača na terenu, Bajević je pokušao s rokadama unutar tima. Kolašinca je pomjerio na stopersku poziciju, a Krunića "spustio" na lijevog beka, dok je Hadžiahmetović nešto više pokrivoa lijevu stranu.

Poljaci su nakon isključenja preuzeli inicijativu. U 22. minuti Lewandowski je promašio ono što inače na promašuje, a osam minuta kasnije stativa je spasila Zmajeve posliješuta kapitena Poljske.

Miralem Pjanić je susret, u kojem je izbio na drugo mjesto liste fudbalera s najviše nastupa za Zmajeve, napustio u 32. minuti. Nešto ranije veznjak Barce je ostao ležati na travnjaku, a umjesto njega priliku je dobio Dennis Hadžikadunić.

{$galerijaFotografija}

Pet minuta prije kraja Poljska je materijalizovala terensku inicijativu, a 62. golom u dresu selekcije svoje zemlje u vodstvo ju je doveo Robert Lewandowski.

To nije bilo sve u prvom dijelu jer je domaća reprezentacija u prvoj minuti sudijske nadoknade, poslije lijepe akcije, povela s 2:0. Lewandowski je odlično Karola Linettyja.

Kako su završili prvo, Poljaci su počeli drugo poluvrijeme. Večerašnjem rivalu Zmajeva bilo je dovoljno sedam minuta igre u nastavku da riješi pitanje pobjednika. Koliko je bitan za svoju selekciju Lewandowski je potvrdio svojim drugim, a treći golom za Poljsku.

Zmajevi u nastavku su tek u dva navrata uspjeli nešto ozbiljnije zaprijetiti Poljacima. Pokušali su Krunić i Cipetić, no ove situacije više su bile poluprilike negoli prave šanse.

Rezultat se do kraja nije mijenjao, pa je naša reprezentacija doživjela i drugi poraz u Ligi nacija, a ona joj je nanijela Poljska. 

Uprkos porazu, naši najbolji fudbaleri još imaju šansi za opstanak u najjačoj diviziji evropskog fudbala.

Liga nacija:
Poljska - BiH 3:0
Italija - Nizozemska 1:1

Zmajevi na terenu u Wroclawu 14.10.2020.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.