open-navfaktor-logo
search
Godišnjica invazije
Desničari u Beogradu poslali poruke podrške Rusiji
Nekoliko desetina desničara u centru Beograda poslalo je poruku podrške Rusiji.  
24.02.2023. u 21:48
get url
text

Oni su se na godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu 24. februara uvečer okupili uprkos zabrani policije. Okupljanje je organizovano ispred jedne od crkava Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, javlja Radio Slobodna Evropa.

Profesor prava Dejan Mirović izrazio je negodovanje što je njihov skup zabranjen, dok su skupovi podrške Ukrajini bili održani tokom dana.

Rekao je da je zahtjev skupa puštanje uhapšenih zbog incidenata na protestu 15. februara ispred Predsjedništva Srbije.

- Skupili smo se zbog molitve i da pokažemo da srpski narod nije neutralan u rusko-ukrajinskom sukobu. Mi smo na strani naše braće Rusa - poručio je Mirović.

Zastupnica opozicionog parlamentarnog pokreta Dveri Radmila Vasić je u obraćanju zatražila puštanje uhapšenih.

- Zatražit ću i u parlamentu njihovo hitno puštanje, da se brane sa slobode - rekla je.

Među uhapšenima su vođa ekstremno desničarske grupe "Narodna patrola" Damnjan Knežević i Dejan Petar Zlatanović, novinar portala "Srbin.info".

Na skupu je bio i Mladen Obradović, vođa zabranjene klerofašističke organizacije "Obraz".

Moleban je održan ispred Ruske crkve u Beogradu koja je bila zatvorena. Jedan od učesnika je naveo da crkva radi do 18 sati.

Na skupu je razvijen transparent "Ko potpiše njega ubiše".

Tu rečenicu je prema navodima Višeg javnog tužilaštva u Beogradu izgovorio Dejan Petar Zlatanović, novinar portala "Srbin.info" koji je uhapšen 16. februara poslije protesta u Beogradu.

Knežević i Zlatanović su u jednomjesečnom pritvoru od 16. februara zbog sumnje da su na događaju 15. februara pozivali građane Srbije na nasilno svrgavanje i smjenu najviših državnih organa. Oni su te navode negirali.

Tog dana desničarski pokreti su organizovali skup tražeći od vlasti u Srbiji da prekinu dijalog sa Kosovom.

Pojedini učesnici protesta 15. februara nosili su obilježja ruske paramilitarne jedinice "Wagner" i simbole podrške ruskoj invaziji.

Žandarmerija je tog dana spriječila desničare da uđu u zgradu Predsjedništva, a dan kasnije policija je uhapsila nekoliko članova i pristalica.

Organizacija "Narodna patrola" je od početka ruske invazije na Ukrajinu u Beogradu organizovala nekoliko protesta podrške Rusiji. Sam Knežević je u tom periodu više puta odlazio u Rusku Federaciju, gdje se sastajao sa pripadnicima ruskih grupa sa krajnje desnice.

VEZANI TEKST - Stotine ljudi na maršu u Beogradu: Ukrajina će pobijediti

U novembru 2022. posjetio je i tada tek otvoreni centar paravojne grupe "Wagner" u Sankt Peterburgu.

Wagner je plaćenička vojska koju je 2014. osnovao ruski državljanin Jevgenij Prigožin, blizak Kremlju. Od tada učestvuje u ratu u Ukrajini, a prisutna je i u sukobima u Siriji i Africi.

Jedinica se nalazi pod sankcijama Evropske unije od decembra 2021. zbog kršenja ljudskih prava u oružanim sukobima širom svijeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.