open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Dević: U KS manjina vlada većinom, ponudili smo im rješenje, ali su oni počeli ucjenjivati
Dodao je da je SDA jučer pripremila sporazum kojim se nudi mogućnost zakazivanja sjednice o nepovjerenju Vladi, koju bi vodila Danijela Kristić
16.01.2020. u 11:08
get url
text

Šef Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Mahir Dević je kazao da bivša skupštinska većina opstruira rekonstrukciju vlasti, te da građane KS drže kao taoce.

- Oni ovo sve čine i rade da bi onemogućili da gospodin Nenadić bude premijer KS. To je svima jasno. Mi njima to nećemo dozvoliti. To su nam čak  jučer na sastanku i javno kazali, da oni hoće da organiziraju neke sastanke, da oni razgovaraju sa mandatarom. Zamislite da manjina postavlja mandatara. Oni mogu razgovarati sa njim kada bude već izabran – kazao je Dević.

Dodao je da je SDA jučer pripremila sporazum kojim se nudi mogućnost zakazivanja sjednice o izglasavanju nepovjerenja Vladi, koju bi vodila Danijela Kristić.

- Ukoliko se pokaže da nova parlamentarna većina ima većinu i da je smijenila Vladu, dozvolite kolegi Čeliku da on predsjedava i da se imenuje mandatar. U prvom razgovoru ujutro su to prihvatili, a nakon toga su došli i počeli da ucjenjuju nekim drugim stvarima i odbili su taj sporazum – pojasnio je Dević.

Nova skupštinska većina je, tvrdi, od samog starta bila suočena sa, kako je kazao, frapantnim zloupotrebama Poslovnika, a u tom je kontekstu naveo odbijanje da se na dnevni red sjednice stavi tačka o smjeni Vlade KS, koju je zatražilo 18 zastupnika.

- To je tehničko pitanje, da kažemo da će ta sjednica biti 20. januara. Mi ne bi imali ništa protiv. Tadašnji predsjedavajući nam kaže da taj zahtjev nije dovoljno obrazložen. Pet dana iza je taj zahtjev dovoljno obrazložen i zakazuje se druga sjednica, 16. januara, kada je znao da je kolega Poturak na umri. Evo, kolega Poturak je danas sa nama ovdje. Čovjek se ranije vratio sa umre. Sada ulazimo u neku drugu epizodu, treću epizodu, četvrtu, petu, šestu i sedmu epizodu. Nezabilježen je slučaj da manjina vlada većinom. To je sada stanje u KS koje imamo – izjavio je Dević.

Kazao je Dević da bivša skupštinska većina drži građane KS kao taoce, te da ne sve načine pokušavaju spriječiti imenovanje Marija Nenadića za premijera, a da je imenovanje Danijele Kristić za predsjedavajuću Skupštine neustavno.

- Radi se o kupovanju svakog dana aktuelnoj Vladi, ne bi li ostali što duže na vlasti i ne bi li napravili novu parlamentarnu većinu - ocijenio je šef Kluba zastupnika SDA.


2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.