Istakli su kako su najnoviji potezi Milorada Dodika i vlasti RS-a, predstavljeni kao reakcija na Odluku Ustavnog suda BiH, mnogo više od toga i predstavljaju direktan atak na državu BiH, njene institucije i u konačnici njen integritet i identitet.

-U ovoj kampanji usmjerenoj ka direktom razbijanju države na tri etničke cjeline aktivno učestvuje i rukovodstvo HDZ-a (HNS-a), tako da je na sceni pokušaj realizacije ratom neostvarenih ciljeva u režiji dvojca Dodik-Čović. Blokada institucija je već evidentna, nesumnjivo je da će se kriza nastaviti, a dokle će eskalirati zavisi kako od domaćih političkih faktora, tako još više od međunarodne zajednice, koja u ovom trenutku ne iskazuje pretjeranu zainteresiranost da se spriječi ovaj institucionalni državni udar - istakli su iz DF-a.

Po mnogo čemu, dodaju, ovaj period itekako podsjeća na vrijeme pred početak agresije na BiH.

-Ovo je vrijeme koje od svih građana BiH zahtijeva mudrost, snagu, strpljenje i hrabrost! Zbog svega ovoga Predsjedništvo DF-a apeluje i poziva sve probosanske snage na jedinstvo kada je upitanju evidentna potreba odbrane BiH. Sva neslaganje, sve razmirice, sve sujete - nebitni su kada je u pitanju potreba političkog i svakog drugog jedinstva u zaštiti integriteta i cjelovitosti naše domovine i države, Bosne i Hercegovine! - zaključili su iz DF-a.