open-navfaktor-logo
search
Naučnik poručio
Đikić: I bez vakcine možemo stvoriti uspješne lijekove, moramo imati drugu liniju odbrane
Sve zemlje svijeta sa nestrpljenje očekuju vakcinu protiv COVID-19. No, uporedo s njom, važno je, kaže hrvatski naučnik, Ivan Đikić, paralelno raditi i na razvoju lijeka.
18.07.2020. u 22:38
get url
text

- Moramo imati drugu liniju odbrane, a u tom smjeru iskustva od hepatitisa virusa i HIV virusa nam pokazuju da i bez vakcine možemo stvoriti uspješne lijekove koji su vrlo često kombinirani. Ciljano djeluju na enzime pojedinih virusa. Specifično, radi se o virusnim enzimima kao što su reversne transkriptaze, kao što su izomeraze ili proteaze i svi ti enzimi postoje također u koronavirusu. Naša grupa zajedno sa saradnicima radi na proteazama - kaže Đikić za zimo.dnevnik.hr

Direktor Instituta za biohemiju u Frankfurtu nada se da će uspješan razvoj lijekova biti važan za borbu protiv sljedećih varijanti koronavirusa za koje procjenjuje da će se pojaviti za pet do 10 godina i da će biti različiti od sadašnjeg.

- Ono što danas imamo u borbi protiv koronavirusa je vrlo, vrlo slično onome što smo mogli razviti u borbi protiv SARS-a. Da smo imali lijekove i vakcinu protiv SARS-a, danas bi bili miljama ispred u borbi protiv koronavirusa – ističe Đikić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.