open-navfaktor-logo
search
Dovoljno vremena
Diplomate EU-a vjeruju: Vučić će sad uskladiti politiku prema Rusiji
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izgradio imidž u evropskim prijestolnicama da ispuni ono što obeća zapadnim partnerima. Izvori Nove.rs koji rade na dosjeu Srbije u nekoliko najvažnijih članica Evropske unije kažu da nemaju razloga da ne vjeruju da će Vučić prekršiti dogovoreno i uskladiti politiku sa EU-om prema Rusiji. I to kažu sa olimpijski mirnim i uvjerljivim tonom ne ostavljajući mnogo prostora za drugačije interpretacije.
05.04.2022. u 14:51
get url
text

U Briselu i vodećim članicama EU-a koje najviše utječu na politiku Unije prema trećim državama ne traže od Beograda spektakularno i medijski vatrometno odricanje od Rusije ili preduzimanje zvučnih akcija protiv Ruske federacije. Ipak, očekuje se da Beograd prestane sa dvostrukom igrom i da ne dozvoli da bude "korisni idiot", to jest oružje Rusije u borbi protiv EU-a ili logistička baza za špijunske operacije Moskve u regionu i Evropi. Vrijeme koje je ostavljeno Vučiću je dovoljno, ali nije dugačko, preciziraju sagovornici Nove.

Nema poslovanja s Rusijom

Prema saznanjima Nove.rs, zvaničnom Beogradu je objašnjeno na praktičnim primjerima da Srbija neće, sve i da hoće, moći da posluje sa Rusijom, tako da odbijanje usklađivanja s politikom EU-a ne donosi nikakav benefit, a može da proizvede veliku štetu. Srpskim preduzećima koja budu pokušala da probiju zid sankcija prema Moskvi bit će zabranjeno poslovanja u svim državama Zapada. Također, po istom principu po kojem je SAD sprovodio ekonomske sankcije prema Iranu i kompanijama koje su poslovale sa Teheranom, svim srpskim privrednim subjektima koji budu nastojali da preko trećih zemalja nastave da posluju sa Rusijom dobit će zabranu poslovanja u EU, SAD-u i drugim državama koje su se pridružile politici sankcija.

Brzina kojom raste podrška u javnom mnijenju i političkom establišmentu u slobodnom svijetu za prekidanje svih veza sa Rusijom, uključujući i trgovinu gasom i naftom, upućuje da će relativno brzo biti zatvoreni svi gasovodi i naftovodi koji vode iz Rusije ka Evropi.

Njemačka je trenutno blokirala uvođenje embarga na gas, ali je u Saveznoj Republici u toku trka za dobijanje tendera za izgradnju novih gasifikatora za pretvaranje tečnog gasa u plin za industrijsku i kućnu upotrebu. U prijevodu, Srbija riskira 70 posto svoje ekonomije i na stotine hiljade radnih mijesta zbog ruskog gasa i nafte koji u relativno kratkom vremenskom razmaku neće moći fizički da bude dopremljen iz Rusije u zemlju.

Produžetak rata u Ukrajini i stvaranje sve većeg jaza koji će biti teško premostiv za postizanje rješenja oko bivše sovjetske republike potvrđuje prognoze o kraju globalizovanog svijeta i povratka blokovske podjele planete. Također, naruku Beograda, odnosno rusofilskog dijela vladajuće većine, ne ide ni jačanje utjecaja istočnoevropskih i skandinavskih država koje će podržane od SAD-a imati mnogo utjecajniju ulogu i značaj u EU, a pogotovo NATO sa ozvaničenom ruskom prijetnjom na granicama, u sljedećem periodu.

Blokirat će put Srbije u EU

Tome treba dodati i da države koje su godinama podražavale, više ili manje, otvoreno Vučića i nisu mu pretjerano prigovarale za politiku prema Rusiji jer su i same pravile faraonske poslove sa Moskvom, poput Njemačke, Francuske, Italije i Austrije, promijenili su za 180 stepeni narativ prema Kremlju u posljednjih mjesec i po dana. Berlin, Pariz, Rim i Beč, a da ne govorimo o Holanđanima, Skandinavcima ili Poljacima bit će mnogo manje tolerantni prema ambivalentnim pozicijama Beograda prema Moskvi i neće imati razumjevanja za opravdanja. Drugim riječima, put Srbije u EU, koji već ide ritmom puža, bit će bukvalno blokiran, zajedno sa pristupom evropskim fondovima, paketima pomoći i investicijama.

Više nema sumnje na čijoj strani stoji Kina u ratu u Ukrajini. Peking ne može, sve i da hoće, da dozvoli SAD-u i EU da izađu kao pobjednici u Ukrajini. Kineskom predsjedniku Xi Jinpingu je potrebna solucija koja će moći da bude prodata javnom mnijenju kao pobjeda Moskve. Ne toliko iz ljubavi prema Rusima koliko zbog slanja poruke Tajvanu, odnosno kreiranje uvjerenja o povratku Tajpeja u zagrljaj Zmaja kao neizbježnom scenariju za koji se ne postavlja pitanje da li će se realizovati nego kada.

Nova blokovska podjela svijeta za svoju posljedicu će imati definitivno stavljanje tačke na ulazak Kosova u Ujedinjene nacije. Čak i da Srbija prizna Kosovo, Rusija i Kina u Vijeću sigurnosti UN-a neće dozvoliti prolazak Prištine osim ako Amerikanci, Britanci i Francuzi ne priznaju ruska "osvajanja" u Ukrajini, Gruziji i Moldaviji i odustanu od odbrane Tajvana.

S jedne strane, Vučić neće moći više da pravda dobre veze sa Moskvom tobožnjom ruskom odbranom pozicija Srbije o Kosovu u Vijeću sigurnosti i pored toga što je čak i površnim poznavaocima rusko-američkih odnosa i geopolitike jasno da ruska pozicija oko Kosova nije inspirisana prijateljstvom prema Srbiji već željom da drži Kosovo u rezervi kada se ukaže prilika za trgovinu sa Washingotnom.

To nije nužno, apriori, ni dobra a ni loša vijest za Srbiju. Pritisak za pronalaženje rješenja s kojim bi mogli da žive Beograd, Priština, EU i posebno članice Unije koje ne priznaju nezavisnost Kosova, će se pojačati. Međutim Vučićev režim će imati manevarski prostor s obzirom na to da ima još puno toga da se uradi na normalizaciji odnosa sa Prišitnom prije potpisivanja tzv. pravno-obavezujućeg sporazuma, a kosovski premijer Albin Kurti se nije pokazao kao političar vješt u pravljenju kompromisa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.