Gradski imami Medžlisa Islamske zajednice, predvođeni svojim glavnim imamom Jakubom ef. Salkicom, učenjem dove i Fatihe odali su počast poginulim i šehidima u Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine, a predstavnici boračkih i političkih organizacija te Zeničko-dobojskog kantona i Grada Zenice, položili su i svijeće na tom spomeniku.

- Na ovaj se način sjećamo naših šehida, sjećamo se njihove žrtve, sjećamo se ustvari vrijednosti koje nam oni svojom žrtvom poručuju.

A oni nam poručuju i ukazuju na vrijednosti nesebičnosti za opće dobro, žrtvovanja za zajednicu, odricanja od egoizma, sebičnosti, samoljubivosti, pohlepe... Jer, ako je iko pokazao nesebičnost i poštovanje prema zajednici i vrijednosti države te svega onoga šta to podrazumjeva, to su bili naši šehidi - istakao je muftija Dizdarević, koji je napomenuo da se na današnji dan, kada se prisjećaju šehida, "slave te vrijednosti".   

Na zeničkom mezaristanu Prašnice proučen je i Jasini-šerif i dova, a u 12.45 sati bit će proučena i hatma-dova pred duše šehida u Sultan Ahmedovoj-Čaršijskoj džamiji u Zenici. Tokom dana planirana je i posjeta porodicama i majkama šehida.

Manifestaciji je prisustvovao i komandant Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine general Sakib Mahmuljin.