open-navfaktor-logo
search
Ublažavanje mjera
Dobre vijesti za Švicarce: Od 1. oktobra publika na tribinama
Fudbalski i hokejaški klubovi u Švicarskoj moći će imati gledaoce na dvije trećine tribina stadiona ili dvorana, počevši od oktobra, odlučila je u srijedu savezna Vlada, prenosi Anadolu Agency (AA).
02.09.2020. u 20:24
get url
text

Vlada Švicarske objavila je da će gledaoci morati nositi maske za lice i da će morati sjediti na dodijeljenim mjestima. Nijednom navijaču gostujućih timova neće biti dozvoljeno prisustvo i moraju biti uspostavljeni planovi za traženje eventualnih kontakata.

Riječ je o najnovijem ublažavanju ograničenja za masovna okupljanja tokom pandemije koronavirusa koja su nametnuta u februaru. Od 1. oktobra, maksimum od 1.000 osoba za sportske i druge događaje može se ukinuti uz odobrenje javnih vlasti na nivou kantona.

Švicarski sportski zvaničnici upozorili su da se neki klubovi suočavaju sa bankrotom, a da nisu u mogućnosti povećati prihod na dan utakmica od prodaje ulaznica, hrane i navijačkih rekvizita.

Jedan od prvih događaja koji bi mogao biti održan pod novim mjerama je duel fudbalske reprezentacije Švicarske sa Hrvatskom, koji će se igrati 7. oktobra na stadionu u St. Gallenu. Kapacitet stadiona je 17.000 mjesta, što znači da bi tom duelu moglo prisustvovati oko 11.000 gledalaca.

Švicarska fudbalska liga bila je prekinuta u februaru. Nastavljena je u junu, a završena u augustu.

Nova sezona počinje 19. septembra i prva dva kola će se igrati bez prisustva publike, nakon čega bi se u oktobru navijači djelimično trebali vratiti na tribine.

Švicarska hokejaška liga otkazala je prošlu sezonu u martu i odgodila početak nove do oktobra u nadi da će restriktivne mjere biti ublažene, kako bi publika mogla prisustvovati utakmicama.

Ekonomska situacija u klubovima i dalje je "nesigurna", objavila je hokejaška liga koja je tražila da se dvorane otvore u punom kapacitetu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.