Dodik je nastavio pa kazao da se na nivou Bosne i Hercegovine "sastavljamo" i da se na nivou Bosne i Hercegovine niko ne bira.

- Nama je izborni proces otrgnut, kao i mnoge druge stvari. Republika Srpska je subjekat izbornog procesa, a na nivou BiH se sastavljamo i niko se ne bira na ovom nivou. To govori o intenciji onih koji su stvarali Dejtonski sporazum da subjektivitet nad izborima preda entitetima - rekao je u nedjelju Dodik.

Vehid Šehić, politički analitičar i nekadašnji član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, istakao je da Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine jedina raspisuje i provodi izbore u Bosni i Hercegovini i da je svaka druga odluka protivzakonita i protivustavna.

Smatra da je to što Dodik govori isključivo izborna kampanja i ništa više.

VEZANI TEKST - Može li entitet RS sam organizirati izbore: Dodik bi prekršio Dejton i počinio krivično djelo

- Izborni zakon je jasan. Opće i lokalne izbore raspisuje i provodi Centralna izborna komisija BiH, ona donosi odluku i kontroliše zakonitost provođenja ozbora. To je isključivo njena nadležnost. Niko drugi ne može provoditi izbore u BiH. Svaka druga odluka je protivzakonita, ali i protivustavna jer je u Ustavu tačno rečeno ko će provoditi izbore. Dakle, to što govori Dodik nema uporište ni u Zakonu ni u Ustavu – istakao je Šehić.

Naglasio je da nikakve entitetske, općinske ili gradske izborne komisije ne mogu donositi takve odluke.

Na Dodikovu izjavu da se na nivou BiH "sastavljamo" i da se niko ne bira, podsjetimo da se na Općim izborima, između ostalog, biraju članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

- Svako može pričati šta hoće – prokomentirao je Šehić.