open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Dodik: Postoje svi uvjeti za raspodjelu sredstava MMF-a; Čović: Puno afera iz središta Sarajeva
Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, rekao je nakon sastanka sa funkcionerima HDZ-a BiH u Istočnom Sarajevu da postoje svi uslovi za raspodjelu sredstava MMF-a i da bi to trebalo konačno da bude učinjeno.
20.05.2020. u 17:13
get url
text

Dodik je rekao da su ispoštovane sve procedure, ali da su sredstva još blokirana "jer se u Federaciji BiH ne poštuje dogovor o raspodjeli" te podsjetio je da prema tom dogovoru, 38 posto sredstava pripada RS-u, 62 posto FBiH, te da oba entiteta po pola procenta izdvajaju za distrikt Brčko.

On je kazao da guverner Centralne banke BiH nema nijedan razlog da sredstva ne raspodijeli u skladu sa Pismom namjere.

- Mislimo da je ovo nepotrebno i da dodatno usložnjava odnose u BiH i da BiH gubi kredibilitet jer je novac tražila hitno a on sada stoji blokiran - rekao je Dodik

On je pozvao Centralnu banku da izvrši raspodjelu sredstava.

Nakon sastanka Dodik je rekao da je razgovarano o dugogodišnjoj saradnji dvije stranke.

- Ona je dobra i nije usmjerena protiv bilo koga trećeg. Pokušavamo riješiti sva otvorena pitanja i probleme koji se javljaju - rekao je Dodik.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, rekao je nakon sastanka da je jedna od ključnih tema danas bila migrantska kriza.

- Bojim se da ćemo u narednim mjesecima paralelno sa pandemijom morati da se bavimo i migrantskom krizom. Puno je afera koje imamo iz središta Sarajeva, od respiratora i šta ja sve znam. Bojim se da koaliranje na nivou BiH svaki dan je sve slabije, što sam danas i rekao Bakiru Izetbegoviću, a trebalo bi biti sve čvršće - rekao je Čović.

On je dodao da se mora pokušati osnovati što više životnih tema koje će pomoći svim stanovnicima u BiH.

- Mislim da imamo usaglašene stavove oko većine tema i ova saradnja će samo dalje jačati, a nikako slabiti - rekao je Čović.

Sastanku su pored Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH prisustvovali i članovi delegacije SNSD-a Zoran Tegeltija i Nikola Špirić, te Vjekoslav Bevanda iz HDZ-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.