open-navfaktor-logo
search
Azerbejdžan
Dodik sa Aliyevim na marginama Samita Pokreta nesvrstanih
Azerbejdžan nastavlja izgradnju Transjadranskog i Jadransko-jonskog plinovoda prema Evropi, koji će do proljeća stići do Italije i dalje preko BiH, rekao je Ilham Aliyev
26.10.2019. u 16:15
get url
text

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev primio je drugog dana 18. samita Pokreta nesvrstanih člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika u centralnoj rezidenciji u Bakuu, gdje su razgovarali o proširenju saradnje i jačanju zajedničkih odnosa. 

Aliyev je naglasio da doživljava srpskog člana Predsjedništva BiH Dodika kao pravog prijatelja i ukazao na potrebu jačanja zajedničkih odnosa.

- Azerbejdžan nastavlja izgradnju Transjadranskog i Jadransko-jonskog plinovoda prema Evropi, koji će do proljeća stići do Italije i dalje preko BiH, u skladu s potpisanim sporazumima i memorandumima između zemalja regije, među kojima je i BiH, koja će biti priključena na plinovod - istakao je Aliyev.

Naglasio je da Azerbejdžan ima veoma dobre odnose sa Srbijom, Crnom Gorom i Hrvatskom, te da i na BiH gledaju kao na pouzdanog i jakog partnera.


Rekao je da moramo naći načine da povećamo međusobnu trgovinsku razmjenu, dodavši da je njegova zemlja zainteresovana za infrastrukturne projekte.

Aliyev je pozvao člana Predsjedništva BiH da dođe na Globalni forum, koji će biti održan 3. marta u Azerbejdžanu, i da se do tada pripreme sporazumi o saradnji.Dodik se zahvalio Aliyevu na humanitarnim projektima Azerbejdžana u Banjoj Luci, naglasivši da treba jačati partnerstvo na svim poljima.

- Vi ste naši prijatelji i treba da realiziramo zajedničke projekte koji će biti u obostranom interesu. Nadam se da ćemo ojačati i proširiti našu saradnju. Sa svoje strane, učinit ću sve da prepoznamo oblasti saradnje gdje to možemo da učinimo s obzirom na potencijale kojima raspolažemo - rekao je član Predsjedništva BiH Dodik.

Naglasio je da treba zajedno precizirati projekte i realizirati poslovne aranžmane. Član Predsjedništva BiH Dodik je ocijenio da će predsjedavanje Azerbejdžana dati dodatnu energiju Pokretu nesvrstanih, a sagovornici su se saglasili da je potrebno više pravde i solidarnosti u svijetu.

Član Predsjedništva BiH pozvao je predsjednika Azerbejdžana da posjeti BiH.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.