open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Dodik: Sa Komšićem i Džaferovićem sam razgovarao do jedan ujutro, ne pristajem na ANP
Na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH se članovi, kako je kazao, nisu mogli usaglasiti oko pitanja za koja tvrdi da su protiv interesa srpskog naroda u BiH
06.11.2019. u 15:45
get url
text

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik je kazao da situacija u BiH, u vezi sa formiranjem vlasti, ostaje nepromijenjena.

- Ne postoji nikakva inicijativa u vezi sa mogućnošću uspostavljanja Vijeća ministara. Sinoć smo ovdje gospodin Džaferović, Komšić i ja u nekoliko sati razgovora pokušali da razgovaramo i da vidimo na koji način bismo mogli da to pitanje pokrenemo sa stanovišta onoga što je nadležnost Predsjedništva, a to je da imenuje kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara. U tom razgovoru sam iznio određene prijedloge u vezi s tim, ali i ukazivao na potrebu da se uvaže stavovi koje je jasno iznijela Evropske komisije u ranijem periodu, koja nije postavila pitanje integracije u NATO savez kao pitanje u vezi s evropskim integracijama – kazao je Dodik.

Dodao je da u NATO-u sa prostora Evropa nije pet članica EU-a i da u tom pogledu postoji različita praksa.

- Što se tiče ranije donesenih odluka, na to je najbolje odgovorio član 3. Sporazuma stranaka potpisanog 5. augusta, a koji više ne važi, za koji sam ja prije nekoliko dana izrazio spremnost da može biti promijenjen u dijelu koji će rok trajanja promijeniti u novih deset do 15 dana, kako bi došlo do formiranja Vijeća ministara – izjavio je Dodik.

Kazao je da nema namjeru da inicira nove sastanke, te je odbacio spekulacije da postoje razgovori o formiranju vlasti.

- Ja za njih ne znam. Jedino ako to nije, ili neko to misli da jeste, a to je sastanak SDA i HDZ-a. Vjerovatno je na dnevnom redu pitanje formiranja vlasti u FBiH. Očigledno je da jedini zajednički imenitelj svih kriza u pogledu nerješavanja jeste SDA, i na nivou BiH i na nivou FBiH, kao i na nivou nekih kantona. Nemoguće je održati tezu o određenim blokadama, a da imate neriješen problem u vezi s nefunkcioniranjem institucija na nivou FBiH – ocijenio je Dodik

Dodao je da je nemoguće očekivati da se putem nekih inicijativa koje dolaze od međunarodnog faktora može doći do nekog akta.

- Ja ne želim u tome da učestvujem i neću da učestvujem. Nećemo dati saglasnost za ANP. Onog trenutka kada predate prvi put taj ANP, vi ste se odredili za članstvo i postoji mogućnost da, u skladu sa praksama koje smo vidjeli, da sam NATO odlučuje kada će i hoće li nekoga da primi – poručio je član Predsjedništva BiH.

Dodik je kazao da je ta odluka iskazana Rezolucijom o vojnoj neutralnosti RS-a, koju on, tvrdi, poštuje. Priznao je postojanje odluka koje se odnose na NATO, ali da neće podržati donošenje novih. Govoreći o radu institucija na nivou BiH, kazao je da postoji paraliza svih pitanja, a naročito onih u vezi s migrantskim problemima.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH članovi se, kako je kazao, nisu mogli usaglasiti oko pitanja za koja tvrdi da su protiv interesa srpskog naroda u BiH.

- Radi se o činjenici da je prije nekoliko mjeseci Predsjedništvo BiH razriješilo dva člana Upravnog odbora Centralne banke BiH. Onda su se neki žalili i Sud BiH je donio odluku o stavljanju privremene mjere zabrane provođenja te odluke. Prije nekoliko dana Sud je poništio tu privremenu mjeru. Gospodin Džaferović osporava popunjavanje Upravnog odbora Centralne banke i time onemogućava da Srbi i RS imaju svoje predstavnike. To je loša poruka, tome sam se suprostavio – kazao je Dodik.

Dodao je da je sa Džaferovićem i Komšićem sinoć razgovarao od sedam sati navečer do jedan poslije ponoći, ali da dogovor nije postignut.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.