Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik je kazao da situacija u BiH, u vezi sa formiranjem vlasti, ostaje nepromijenjena.

- Ne postoji nikakva inicijativa u vezi sa mogućnošću uspostavljanja Vijeća ministara. Sinoć smo ovdje gospodin Džaferović, Komšić i ja u nekoliko sati razgovora pokušali da razgovaramo i da vidimo na koji način bismo mogli da to pitanje pokrenemo sa stanovišta onoga što je nadležnost Predsjedništva, a to je da imenuje kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara. U tom razgovoru sam iznio određene prijedloge u vezi s tim, ali i ukazivao na potrebu da se uvaže stavovi koje je jasno iznijela Evropske komisije u ranijem periodu, koja nije postavila pitanje integracije u NATO savez kao pitanje u vezi s evropskim integracijama – kazao je Dodik.

Dodao je da u NATO-u sa prostora Evropa nije pet članica EU-a i da u tom pogledu postoji različita praksa.

- Što se tiče ranije donesenih odluka, na to je najbolje odgovorio član 3. Sporazuma stranaka potpisanog 5. augusta, a koji više ne važi, za koji sam ja prije nekoliko dana izrazio spremnost da može biti promijenjen u dijelu koji će rok trajanja promijeniti u novih deset do 15 dana, kako bi došlo do formiranja Vijeća ministara – izjavio je Dodik.

Kazao je da nema namjeru da inicira nove sastanke, te je odbacio spekulacije da postoje razgovori o formiranju vlasti.

- Ja za njih ne znam. Jedino ako to nije, ili neko to misli da jeste, a to je sastanak SDA i HDZ-a. Vjerovatno je na dnevnom redu pitanje formiranja vlasti u FBiH. Očigledno je da jedini zajednički imenitelj svih kriza u pogledu nerješavanja jeste SDA, i na nivou BiH i na nivou FBiH, kao i na nivou nekih kantona. Nemoguće je održati tezu o određenim blokadama, a da imate neriješen problem u vezi s nefunkcioniranjem institucija na nivou FBiH – ocijenio je Dodik

Dodao je da je nemoguće očekivati da se putem nekih inicijativa koje dolaze od međunarodnog faktora može doći do nekog akta.

- Ja ne želim u tome da učestvujem i neću da učestvujem. Nećemo dati saglasnost za ANP. Onog trenutka kada predate prvi put taj ANP, vi ste se odredili za članstvo i postoji mogućnost da, u skladu sa praksama koje smo vidjeli, da sam NATO odlučuje kada će i hoće li nekoga da primi – poručio je član Predsjedništva BiH.

Dodik je kazao da je ta odluka iskazana Rezolucijom o vojnoj neutralnosti RS-a, koju on, tvrdi, poštuje. Priznao je postojanje odluka koje se odnose na NATO, ali da neće podržati donošenje novih. Govoreći o radu institucija na nivou BiH, kazao je da postoji paraliza svih pitanja, a naročito onih u vezi s migrantskim problemima.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH članovi se, kako je kazao, nisu mogli usaglasiti oko pitanja za koja tvrdi da su protiv interesa srpskog naroda u BiH.

- Radi se o činjenici da je prije nekoliko mjeseci Predsjedništvo BiH razriješilo dva člana Upravnog odbora Centralne banke BiH. Onda su se neki žalili i Sud BiH je donio odluku o stavljanju privremene mjere zabrane provođenja te odluke. Prije nekoliko dana Sud je poništio tu privremenu mjeru. Gospodin Džaferović osporava popunjavanje Upravnog odbora Centralne banke i time onemogućava da Srbi i RS imaju svoje predstavnike. To je loša poruka, tome sam se suprostavio – kazao je Dodik.

Dodao je da je sa Džaferovićem i Komšićem sinoć razgovarao od sedam sati navečer do jedan poslije ponoći, ali da dogovor nije postignut.