open-navfaktor-logo
search
O državnoj koaliciji
Dodik: SDA izvan odnosa sa SNSD-om i HDZ-om BiH pribavlja većine, pregone u tim kombinacijama
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kazao je danas, komentarišući odnose partija na nivou BiH, da SDA pokazuje sklonost da sa drugim političkim partijama, te izvan partnerskih odnosa sa SNSD-om i HDZ BiH-om, pribavlja "druge većine i rješava neka pitanja".
22.05.2020. u 15:16
get url
text

Govoreći o predstojećim izborima, Dodik je rekao da SNSD nema nijedan razlog "da ih se boji".

- Nikada nismo zagovarali da se odgode ili ne održe, ali govorimo da je izbor CIKBiH bio nezakonit i da ulazak u izbore sa nezakonitim CIK-om automatski znači nezakonit proces. Treba osigurati legitimitet CIK-a. Kada god se pojavi odluka o finansiranju lokalnih izbora, mi ćemo za nju glasati - rekao je Dodik.

Dodao je da je očigledno da u Vijeću ministara BiH sada za to nema saglasnosti.

- Izbore treba održati, protiv smo da se prolongiraju. Apelujem na ove što treba da odluče, da ostave još jednu sedmicu i da vidimo na koji način bismo mogli riještiti ovo pitanje. Spreman sa da razgovaram - kazao je Dodik.

Ponovo je iznosio ocjene da je BiH "neefikasna i rovita" i da su neke politike, poput SDA, usmjerene na pravljenje takve situacije.

- Prije svega od SDA koja nije ušla sa punom podrškom. Nemam ništa protiv politika imenovanja SDA, ali oni su sve zaustavili u vezi sa srpskom stranom. Namjerno to rade da bi ojačali SDS i PDP. Previše kalkulišu. Sviđa mi se jedna izjava nekome što pregoni u sportu, pa mu je došao trener i rekao "malo si pretjerao u tome". Mislim da oni pregone u tim kombinacijama. SDA nije spreman na promjene stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i zato kalkuliše i usložnjava situaciju - izjavio je Dodik.

Komentarisao je i situaciju sa migrantima, i dešavanja u vezi s "lažnim vizama" za 3.000 Pakistanaca.

- Danas ste mogli da vidite da je i iz Iraka ušlo migranata na bazi lažnih viza - dodao je.

Poručio je i da će, na "ono što ide na Dom naroda PSBiH", SNSD imati odgovor.

- Dom naroda će podržati dvije-tri stvari od ovih 20 koje idu iduće sedmice na dnevni red - rekao je Dodik.

Govoreći o kreditu MMF-a, Dodik je rekao da novac stoji već 30 dana.

- Postavlja se pitanje šta bismo mi u toj Bosni, koja stalno nanosi štetu. Bez obzira na to šta mislili naši prijatelji Bošnjaci. Evo, ja nakon godinu i po saznajem da ambasasdori Bošnjaci daju lažne vize. Fahrudin Radončić je osudio tu politiku SDA. Sada nam je drago što smo odlučili da ne pravimo nijedan migrantski centar u RS-u. U takvoj BiH ne možete da riješite nijedno pitanje - naveo je Dodik.

Dodik je najavio i posebnu sjednicu NSRS-a o Rezoluciji o poštivanju žrtava fašističkih režima i pokreta jer ona "promoviše one koji su bili dio zločinačkih poduhvata prema srpskom narodu u bajne antifašiste", kao i donošenje novog poslovnika o radu skupštine RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.