U desetominutoj izjavi za RTRS, Dodik je poručio da se "nisu borili za neku BiH" te da niko ne može promijeniti dan kada su odlučili da slave.  

- Naša emocija u pogledu toga ostaje veoma snažna, moćna i definitivna i u tom pogledu ćemo se prilagoditi uslovima i kroz neki novi oblik obilježavati Dan Republike Srpske. Bazični odnosi su za nas isti - Dan Republike je za nas 9. januar, on ne može da bude promijenjen inkvizicijskim odlukama međunarodnih sudija ili pak, nekog samozvanog visokog predstavnika ili bilo koga drugog -kazao je Dodik.

Istakao je da će 9. januar definitivno ostati dan srpskog naroda, slobode i državnosti.

- Mi smo se borili za slobodu da bi imali državu, mi od toga ne bježimo i nećemo da se krijemo. Generacije su stvorile Dan Republike i važno je da on ostaje budućim generacijama i to ne da bismo iritirali druge, već zato što to nama pripada, ovo je naše, mi smo se za ovo borili stotinama godina - naveo je on.

Rekao je i da su se Srbi na ovim prostorima još od vremena turske okupacije pa sve do 9. januara 1992. godine borili za državu zajedno sa Srbijom.

- Nisu se borili za neku BiH. Mi se ne borimo ni danas za BiH, ona je za nas nametnuti okvir u kome mi još uvijek trpimo. Ništa dobro nismo dobili od BiH, nema nijednog elementa koji bi u ovih 20 i više godina mogao da se pokaže kao neka dobrobit - smatra on.

Dodik je poručio da je Republika Srpska neupitna, te da je neće uništiti kojekakvi pozivi na ustavne promjene.

- Nema tih promjena. Mi smo protiv novog visokog predstavnika, on nije ovdje dobrodošao, ko god bio. Visoki predstavnik je pokazao da je antisrpski nastrojen, jer je tako nastupao... Novi predstavnik dolazi kao muslimanski podanik koji treba da devastira Republiku Srpsku i srpski narod i njen identitet, da napravi neku kvazimuslimansku državu koju oni sami ne mogu da naprave pa prizivaju razne intervencije - ističe Dodik.

Dodik je još jednom ponovio da Republiku Srpsku niko neće dovesti u pitanje.