open-navfaktor-logo
search
Svi mu krivi
Dodik se "upalio" nakon sjednice GO SDA: Ko je Izetbegović da drži lekcije, i to ne samo Srbima
Miloradu Dodiku, predsjedniku SNSD-a i predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine, opet su svi krivi. Ponovo je u svojim javnim istupima pribjegao uvredama i napadima kakvi, blago rečeno, ne dolikuju jednom političaru, a i mogli bi se shvatiti kao slabost. 
24.06.2021. u 13:14
get url
text

Okomio se na Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, a zbog usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u crnogorskom parlamentu na udaru se našao i vrh Crne Gore, i to Dritan Abazović, Aleksa Bečić, Milo Đukanović.

Obraćanje predsjednika SDA Bakira Izetbegovića nakon jučerašnje sjednice Glavnog odbora ove stranke, Dodik je nazvao "divljanjem političkog gubitnika koji ne uspijeva da sprovede amanet pokojnog babe i BiH učini islamskom državom".

On je za agenciju Srna izjavio da je "Bakir Izetbegović, i kada je SDA najbolje stajala, sanjao islamsku državu umotanu u kvazigrađanske ideje čime je potvrđivao da Srbi i Hrvati imaju razloga da ostanu budni dok su u ovakvoj državnoj zajednici, posebno ako Izetbegović sa stranačkog skupa negira da je BiH sastavljena od tri naroda što u Ustavu BiH jasno piše".

VEZANI TEKST - Izetbegović o pandemiji, reformama, Izbornom zakonu, migrantima, stanju u SDA...

Rekao je da će SNSD nastaviti insistirati na poštovanju "izvornog Dejtonskog sporazuma" i da neće povući ponudu o pregovorima sa FBiH o budućnosti BiH.

- Pregovori jesu završeni u Dejtonu, kako kaže Izetbegović, ali ti pregovori su stvorili BiH koju ne vidimo danas, a na koju je Republika Srpska stavila potpis. Ovu BiH, koju nam podvaljuje Izetbegović, nismo potpisali u Dejtonu – rekao je Dodik.

Izjavio je da "uprkos okupaciji od Ustavnog suda i CIK-a BiH koju sebi prisvaja i sam Izetbegović i uprkos razumijevanju dijela međunarodne zajednice za politiku plača koju Bošnjaci njeguju od 1996. godine, SNSD neće odustati od borbe za prava RS-a i srpskog naroda onako kako im to prema Dejtonskom mirovnom sporazumu pripada".

- Naša taktika nije smaranje Bošnjaka i BiH, kako kaže Izetbegović, to je upravo ono što SDA radi od 1992. do danas. To su Bošnjaci konačno prepoznali, kaznili Izetbegovića koji danas svoju retrogradnu politiku prema svom narodu pokušava da pripiše drugima. Debakl te politike tek će uslijediti jer naš narod zna reći: "Što se grbavo rodi, vrijeme ne ispravi" – izjavio je Dodik.

Za njega je obraćanje Bakira Izetbegovića "obilovalo lažima".

- Laž je da FBiH živi bolje od RS-a. Također, NATO nije održao vježbu u BiH, kako podmuklo podvaljuje Izetbegović, vježbu su imale Vojska SAD-a i Oružane snage BiH, a sličnu vježbu će Oružane snage BiH najesen održati sa Vojskom Srbije. NATO integracioni proces nije nastavljen, kako opet lažno sugeriše Izetbegović. O putu u NATO pitat će se RS. I konačno, ko je Bakir Izetbegović da drži lekcije ne samo Srbima u RS-u, već cijelom srpskom nacionalnom korpusu – rekao je Dodik, piše Srna.

VEZANI TEKST - Šarović: Pod vodstvom Dodika Republika Srpska i BiH čvrsto gaze putem članstva u NATO

- Mi kao narod nismo uzmicali ni pred Austrougarima, ni pred nacistima, preživjeli smo ustaški genocid, zločine pod komandom Izetbegovićevog oca. Preživjet ćemo mi i nadživjeti i Izetbegovića mlađeg i SDA. Nećemo ga pitati kako treba da živimo i kako treba da organizujemo državu u kojoj hoćemo da živimo – dodao je Dodik.

Predsjednik SNSD-a se nikako ne može pomiriti ni sa činjenicom da je Parlament Crne Gore usvojio Rezoluciju o Srebrenici. Dodik je i intervju na TV Pink iskoristio da negira genocid, uprkos presudama međunarodnih sudova. Tako je kazao da oni koji donose rezolucije, deklaracije i zakone o zabrani negiranja genocida u Srebrenici to sigurno ne bi trebali činiti "da se genocid i dogodio".

Rekao je da je potreba predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da "pere savjest kada mu ne ide na unutrašnjem i vanjskom planu tako što će satanizovati Srbe".

Stava je da se crnogorski parlament usvajanjem ove rezolucije umiješao u unutrašnje stvari BiH, a da se nije bavio zločinima koji su činjeni na teritoriji same Crne Gore.

- To nije događaj koji se desio na prostoru Crne Gore. Treba spomenuti da su Đukanović i njegova svita u tom periodu bili logistička baza za mnoge operacije koje su se dešavale i na prostoru BiH. I da je njegova potreba da pere savjest kada mu ne ide na unutrašnjem i vanjskom planu tako što će satanizovati Srbe – izjavio je Dodik.

Za njega su, kaže, neuporedive priče o Srebrenici, gdje se "nije dogodio genocid", sa onim što se dogodilo Srbima u Jasenovcu i ostalim stratištima u Drugom svjetskom ratu, a gdje genocid nikada nije proglašen.

VEZANI TEKST - Ide Dodik Vulinovom prugom: Crnogorski zastupnici koji su za Rezoluciju nisu dobrodošli u RS

Stava je da je u pozadini Rezolucije koju je donio parlament u Podgorici sihronizovana akcija protiv Srba koja traje dugo. Dotakao se i Prvog svjetskog rata.

Okomio se i na potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića optuživši ga da je prikriveni nacionalista. I Aleksu Bečića, predsjednika Skupštine Crne Gore, optužio je za "loš odnos prema Srbima".

Također je u intervjuu za TV Pink ponovio da svi koji su glasali za Rezoluciju nisu dobrodošli u manji bh. entitet Republika Srpska.

- Mi smo izazvani. Mi ne preduzimamo nikavu akciju. To je reakcija na jedno sramno ponašanje. Neki tamo koji sebe nazivaju liberalima stali su na stranu Đukanovićeve partije i manifestovali se nacionalno. Kao što je taj Dritan, koji nema nikakave veze sa onim što predstavlja. Nego je skriveni nacionalista koji na ovaj način ima odnos prema srpskom narodu. Tu se ništa nije promijenilo ni kod nekih drugih kao što je predsjednik Skupštine – rekao je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.