Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović odbio je danas poziv predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića da se obrati na sjednici entitetskog parlamenta.

Kovačević je u komentaru na ovaj potez lidera SDA zaključio kako je "evidentno da predstavnici bošnjačkog naroda odbijaju svaki dijalog sa Srbima i Hrvatima bez racionalnog objašnjenja".

Nije prihvaćena, kako je naveo Kovačević, ni "inicijativa lidera SNSD-a Milorada Dodika" koju su podržali i predsjednici Srbije Aleksandar Vučić, Hrvatske Zoran Milanović i Turske Recep Tayyip Erdogan.

Kovačević je tokom intervjua za BHRT kazao poprilično kontroverznu izjavu kako "Bosna i Hercegovina nije zemlja Bošnjaka (17.30 min videa)" već zemlja gdje se mora čuti i glas srpskog i hrvatskog konstitutivnog naroda, te ponovio da ukoliko se to ne bude poštovalo, BiH neće imati budućnost.

On je rekao da su i Srbi i Hrvati u BiH nezadovoljni postojećim stanjem, koje je neodrživo.

- Zašto se odbija poziv na razgovor, zato što ovo što imamo u BiH, koje predstavnici međunarodne zajednice nazivaju nekakvim napretkom, znači gubitak prava za Srbe i Hrvate u BiH - rekao je Kovačević.

On je napomenuo da su predstavnici Bošnjaka navikli da međunarodna zajednica ispunjava njihove želje i da sve procese vode ka tome da budu zadovoljni samo Bošnjaci.

- Iz tog razloga odbijaju dijalog, jer su svjesni da će bilo kakav dijalog značiti odricanje od onoga što je do sada nametnuto na neustavan način - rekao je Kovačević.