open-navfaktor-logo
search
Vitalni SNSD-ov interes
Dok u NSRS-u ruši dogovore BiH i SAD-a, Dodik na ime "američkih interesa" traži premještaj ambasade u Jerusalem
Člen Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, čovjek sa američke crne liste, kazao je danas u Narodnoj skupštini (NSRS) da će već u toku dana uputiti zahtjev Predsjedništvu BiH da se izmjesti Ambasada BiH iz Tel Aviva u Jerusalem.
07.09.2020. u 10:05
get url
text

VEZANI TEKST - Zašto Dodiku smetaju stručnjaci iz SAD-a: Ugroženi podaci CIK-a, ne postoji zaštita od kibernetičkih napada

- Očigledno da je to visoki interes SAD-a, vidjeli smo to... Zamislite da se u pregovoru Beograd - Priština nalazi stavka ambasada. Zašto mi, ako nam je stalo do podrške, ne bismo to uradili. Dolazi i Palmer u srijedu pa ću reći da preselimo Ambasadu BiH – kazao je Dodik.

Istovremeno, dok Dodik brine o američkim interesima na ovaj način, na dnevnom redu sjednice NSRS-a na njegov zahtjev je izglasavanje odluke da je potpisivanje Memoranduma o saradnji između Centralne izborne komisije (CIK) BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme (IFES) iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) štetno po vitalni entitetski interes RS-a.

Za razliku od memoranduma sa IFES-om, za Dodika nije sporan Memorandum kojeg je CIK potpisao sa Centralnom izbornom komisijom Rusije. 

Osim toga, kada se već poziva na sporazum Beograd - Priština i na "interes SAD-a", treba imati na umu da je u njemu potpisana i saradnja sa Sjedinjenim Američkim Državama kroz Sistem za personalnu identifikaciju, sigurno poređenje i vrednovanje (PISCES). Bosna i Hercegovina je 2018. godine sa SAD-om potpisala Memorandumom o namjeri kojim je predviđeno doniranje Sistema za personalnu identifikaciju, sigurno poređenje i vrednovanje, a krajnji korisnik ovog Sistema bila bi Granična policija Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Mektić: Vučić u sporazumu sa SAD-om prihvatio PISCES sistem, zbog kog je Dodik povukao vitalni interes

Milorad Dodik je i u vezi s tim tražio zaštitu vitalnog entitetskog interesa, te je on i izglasan u Narodnoj skupštini RS-a. 

- Ovaj sistem će pomoći Graničnoj policiji da identifikuje sumnjive putnike na licu mjesta prema postojećoj listi sumnjivih osoba, kao i prema zvaničnim bazama podataka Interpola. Sistem će također omogućiti bosanskohercegovačkim vlastima prikupljanje, poređenje i analizu podataka u istražne svrhe. U saradnji sa Vijećem ministara Bosne i Hercegovine, Vlada Sjedinjenih Američkih Država namjerava instalirati i održavati cijeli hardver i softver potreban za PISCES sistem, počevši sa Međunarodnim aerodromom Sarajevo, kao i njegovo naknadno proširenje na druge aerodrome i granične prelaze u Bosni i Hercegovini - saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH 2018. godine nakon što su tadašnji ministar Dragan Mektić i tadašnja ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack potpisali Memorandum. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.