open-navfaktor-logo
search
Prvi reket svijeta
Đoković nije prvi koji je diskvalifikovan sa US Opena, šta je o svemu rekao Wilander?
Novak Đoković, prvi teniser svijeta, diskvalifikovan je sa US Opena nakon što je u meču osmine finala lopticom pogodio linijsku sudinicu.
06.09.2020. u 23:38
get url
text

Teniser koji je tri puta u karijeri osvajao ovaj Grand Slam nenamjerno je pogodio sudinicu, no zbog jasnih pravila uslijedila je diskvalifikacija.

Iako je pokušao glavnog sudiju ubijediti da ne bude diskvalifikovan, srbijanski teniser nije uspio u tome pa se u četvrtfinale plasirao Pablo Carreno-Bausta koji je poslije 11. gema vodi sa 6:5 u prvom setu.

- Ne mora zbog ovoga u bolnicu. Zbog ovoga ćete odabrati diskvalifikaciju? Moja karijera, Grand Slam, glavni teren - rekao je Đoković glavnom sudiji prema riječima Bena Rothenberga, novinara koji prati US Open za New York Times. 

Ipak, suci nisu imali sluha za njegove argumente i izbacili su ga s turnira.

VEZANI TEKST - Đoković diskvalifikovan sa US Opena, sudinicu pogodio lopticom

Bivši teniser Mats Wilander, koji radi kao stručni komentator na Eurosportu, kazao je da nije bilo namjere, no naglasio je da su pravila takva.

- Nije vidio gdje ide loptica. Nisam siguran da je odluka fer. Udario je čisto loptu koja nije skočila prije udarca. Sudinica nije gledala. Novak nije udario jako loptu, ali pravilo je da je to diskvalifikacija - rekao Wilander i dodao je:

- Bez obzira na to da li si broj jedan ili 1000 igrač na ATP listi, pravila su takva. Nikad nisam vidio toliki baksuzluk na terenu.

Đoković nije prvi koji se diskvalifikovan sa US Opena. Ipak, za razliku od Đokovića, u čijem potezu nije bilo jasne namjere, Serena Williams je 2009. godine je sudinici poručila da će joj "nabiti lopticu u grlo" zbog čega je izbačena u polufinalu poznatog turnira.

Međunarodni teniski savez tada je Serenu Williams kaznio sa 175.000 dolara i uvjetnom suspezijom na dvije godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.