open-navfaktor-logo
search
Kovačev nalog
Dokument potvrđuje: Kako je RTRS-ov "analitičar" u ratu prisvajao bošnjačko zlato i dragocjenosti
O vjerodostojnosti Kovačevih opservacija, osim njihovog sadržaja, govori i biografija bivšeg ministra unutrašnjih poslova RS-a, u potpunosti ispunjena događajima koji idu u prilog tezi o njegovog privrženosti materijalnim dobrima
06.09.2018. u 20:50
get url
text
Tomislav Kovač

Ratni ministar unutrašnjih poslova RS-a i optuženik za ratne zločine počinjene u Srebrenici Tomislav Kovač danas je RTRS-ov ovlašteni tumač dnevno-političkih i obavještajno-policijskih dešavanja u BiH.

U svom posljednjem javnom istupu se Kovač obrušio na ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, optužujući ga za ulogu u, kako je kazao, ofanzivnom djelovanju Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH prema Srbiji i Rusiji te mogućim reperkusijama tog navodnog djelovanja na Mektića, ali i na karijere i živote drugih zvaničnika koji u entitetu RS stoje nasuprot bloka Milorada Dodika.

O vjerodostojnosti Kovačevih opservacija, osim njihovog sadržaja, govori i biografija bivšeg ministra unutrašnjih poslova RS-a, u potpunosti ispunjena događajima koji idu u prilog tezi o njegovog privrženosti materijalnim dobrima.

Osim što se radi o osobi koja je optužena za učešće u izvršenju genocida u Srebrenici, Kovač se za vrijeme rata u BiH istaknuo u prikupljanju novca, zlata i drugih vrijednosti.

Potvrđuje to dokument, koji je u posjedu Faktora, a kojeg je Kovač, tada u ulozi zamjenika ministra unutrašnjih poslova, potpisao 4. februara 1994. godine i koji je naslovljen na Stanicu javne bezbjednosti Brčko. Kovač je, naime, preuzeo ranije izuzete vrijedne predmete koji su prethodno pripadali uglavnom protjeranim i ubijenim Bošnjacima.

Na spisku od 20 izuzetih predmeta su uglavnom oni napravljeni od zlata, ali našlo se tu i dragog kamenja, cirkona, bisera, ali i novca.

Kovač, sudeći prema optužbama na njegov račun, se za vrijeme rata bavio švercom municije i goriva na relaciji Ilidža – Kiseljak te pljačkom imovine i firmi na prostoru Ilidže, dok je obnašao dužnost čelnika PU Ilidža.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.