open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Dom naroda PSBiH podržao izmjene Zakona o javnim nabavkama
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici, u drugom krugu glasanja, podržao je principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama koji je predložilo Vijeće ministara BiH, a nakon što Kolegij nije postigao saglasnost.
01.07.2021. u 12:42
get url
text

Na jednoj od prethodnih sjednica Doma naroda taj zakon, čije donošenje predstavlja jedan od 14 prioriteta koje je pred BiH stavila Evropska komisija za dobijanje kandidatskog statusa, nije dobio entitetsku većinu delegata pa je tada upućen Kolegiju na usaglašavanje.

Delegati su danas, bez diskusije, podržali principe Prijedloga zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pred Sudom BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a kojim bi se trebali ubrzati postupci kod kojih postoji rizik od prekomjernog trajanja.

Prijedlogom zakona uređuje se pravo na suđenje u razumnom roku u sudskim postupcima koji se vode pred Sudom BiH, zaštita tog prava, kao i pravično zadovoljenje zbog njegove povrede.

Dom naroda razmatrao je danas zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o carinskim prekršajima Bosne i Hercegovine razmatra po hitnom postupku, ali je zbog nedostatka entitetske većine taj zahtjev upućen Kolegiju na usaglašavanje.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog tog zakona kojim se definiraju radnje koje čine carinske prekršaje, počinioci prekršaja, sankcije i zaštitne mjere, a njegov osnovni cilj jeste da osigura poštovanje zakonskih i podzakonskih odredbi carinskog zakonodavstva BiH.

Kako je ranije navedeno iz Vijeća ministara BiH, razlog donošenja novog zakona o carinskim prekršajima Bosne i Hercegovine je usklađivanje ove oblasti sa odredbama novog Zakona o carinskoj politici u BiH i odredbama nove Odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici u BiH, čija primjena počinje 1. jula. 2021. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.