Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je na drugoj hitnoj sjednici razmatrao Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu, kojeg je 18. decembra usvojio Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu je usvojen u prvom čitanju. "Za" je glasalo 13 delegata, a "protiv" samo jedan. Protiv Prijedloga glasao je delegat SDP-a Denis Bećirović.

Na prijedlog Kolegija, Prijedlog zakona o Budžetu je odmah razmatran i u drugom čitanju, što je podržalo 13 od ukupno 14 prisutnih delegata, pa je Prijedlog u konačnici usvojen sa 13 glasova "za", te jedan "protiv".

Delegat Demokratske fronte Zlatko Miletić je tokom rasprave ukazao na anomalije u Budžetu, a u tom je kontekstu naveo primjer dodjele pomoći bolesnim osobama u iznosu od po 500 KM, dok se, kako je kazao, za različite monografije izdvaja po 10 ili 15 hiljada KM. Također je problematizirao i pitanje povećanja plaća policijskim službenicima na državnom nivou.

Ministar finansija i budžeta BiH Vjekoslav Bevanda je objasnio da su policijski službenici uvršteni u ovaj Nacrt budžeta.

Predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Dušanka Majkić (SNSD) je ranije kazala da je Komisija prethodno usvojila jednu izmjenu koja se odnosi na dio teksta "obrazloženje", a u kojem se među prioritetima mijenja dio u kojem se spominje saradnja sa NATO-om.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2019. godini iznose 966 miliona KM, što je za 16 miliona KM više nego 2018. godine, a servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 825.760.678 KM i manje je za 178.301.651 KM u odnosu na prethodnu godinu.