Damir Nikšić iz Sarajeva kazao je "kako nije jedini koga su pomijeranjem datuma uspjeli "zakinuti" za čitav mjesec".

- Pogotovo ako se radi o lijekovima kao što je "Trulicity" koji je veoma skup, košta oko 200 KM, a kojeg uzimaju pacijenti sa dijabetesom. Čujem da to nije slučajno i da nije zbog nemara, nego da se tako korisnici potkradaju i da je neko zaradio bogatstvo prodajom tih "višaka" na crnom tržištu - naveo je Nikšić.

Iz Doma zdravlja kažu da "kada je riječ o pomenutom lijeku, koji se aplicira jednom sedmično, često se zna desiti da pacijentu zafali prije isteka tromjesečne terapije".

VEZANI TEKST - Problemi pacijenata u KS: "Nisam jedini koga su pomjeranjem datuma za terapiju zakinuli za cijeli mjesec"

- To se uglavnom dešava kada mjesec ima više od četiri sedmice. Do sada smo prakticirali kada se to desi da izdajemo dodatno jednu kutiju kako pacijentu ne bi bila uskraćena terapija - dodaju iz ove zdravstvene ustanove.

Kažu "kako isti problem postoji i sa lijekovima koji u pakovaju imaju 28 tableta, pa se pacijentu na godišnjem nivou izdaje dodatno po jedna kutija viška".

- Do sada nismo imali nekih većih problema u realizaciji dodatne kutije lijeka. Ako se ukaže neki problem u vidu ograničenja (Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZOKS) uvede ograničenje podizanja lijeka do određenog perioda), pacijente upućujemo prema Zavodu sa nalazom dijabetologa, interniste, pulmologa... koji uvidom u nalaz korigiraju izdavanje lijeka. Kada je riječ o pomijeranju datuma, terapija se izdaje isključivo po broju tableta i dana u mjesecu, nikakvo pomijeranje datuma/ograničavanje lijekova nije u nadležnosti porodičnih ljekara - navode iz Doma zdravlja KS.