Vijeće muftija IZ u BiH

Donesene odluke o džamiji u Jajcu i da li se smiju muslimani kremirati

Objavljeno: 15.08.2019. u 17:20

Data podrška zaštiti vlasničkog prava nad Sultan Sulejmanovom - Fethija džamijom u Jajcu

Vijeće muftija razmatralo je i pitanje šerijatskopravnog stava o kremiranju tijela umrle osobe

Danas je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održana 21. redovna sjednica Vijeća muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Vijeće muftija dalo je punu podršku nastojanju Vakufske direkcije i Medžlisa IZ Jajce da zaštite vlasničko pravo nad Sultan Sulejmanovom - Fethija džamijom u Jajcu.

Vijeće muftija pozvalo je sve subjekte uključene u predmet na poštivanje imovinskih prava Islamske zajednice nad ovom nekretninom, te da se suzdrže od svih radnji koje mogu narušiti odnose među pripadnicima različitih vjerskih zajednica.

Između ostalih tema, koje je Vijeće muftija razmatralo, bilo je i pitanje šerijatskopravnog stava o kremiranju tijela umrle osobe, te je Vijeće donijelo fetvu kojom takva praksa ostaje zabranjena za muslimane.

Vijeće je razmatralo Izvještaj o aktivnostima organa i institucija Islamske zajednice u ramazanu 1440/2019. godine.

U svim izvještajima koji su stigli iz muftijstava i mešihata posebno je bio evidentan porast broja mladih koji su tokom ramazana bili uključeni u brojne aktivnosti Islamske zajednice i njenih džemata.

Analizirani su i rezultati aktivnosti koje je Zajednica provodila s ciljem pomoći pripadnicima Zajednice, ali i drugim građanima u stanju socijalne potrebe.

Vijeće je analiziralo i Izvještaj o mektebskoj nastavi za 2018. godinu te je konstatovano kako je, i pored brojnih izazova, naročito sve manjeg broja djece u džematima, evidentan stabilan broj polaznika mektebske nastave.

Na sjednici su razmatrani i Prijedlog Pravilnika o organizaciji i radu medžlisa i džemata Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i zajednička jezgra Nastavnog plana i programa medresa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Odobrena je izmjena i dopuna nastavnih planova i programa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Data je suglasnost na izmjene i dopune nastavnog plana i programa islamske vjeronauke za osnovne i srednje škole. Na kraju je odobren prijedlog rebalansa budžeta Rijaseta za 2019. i upućen Saboru Islamske zajednice na usvajanje.
Vijeće je razmatralo i više prijedloga Vakufske direkcije o novim uvakufljenjima i transformaciji vakufske imovine.

 

Izvor:   Mina

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije