open-navfaktor-logo
search
Slučaj Memić
Donio dokument bez potpisa, pečata i datuma: Kreštalica tvrdi da je nalaz Zenita plagijat
Ovo je takva splačina da se jednostavno nije mogla očekivati, kazao je advokat Karkin. Sudija Todorović odbio da se dokument koristi kao dokaz. Kreštalica kaže da je obaviještena SIPA i formiran predmet u Tužilaštvu KS 
13.12.2019. u 11:44
get url
text

Kantonalni sud u Sarajevu jučer je dobio dopunu nalaza i mišljenja tima vještaka Centra za vještačenje i procjenjivanje Zenit iz Banje Luke, koja je na današnjem suđenju Ljubi i Bekriji Sferović, optuženim da su skrivili, odnosno prikrili saobraćajnu nesreću u kojoj je smrtonosne povrede zadobio Dženan Memić, uručen odbrani i optužbi.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Igor Todorović kazao je da je Sud jučer dobio i nalaz vještačenja Instituta za forenziku i projektovanje iz Novog Sada, koji je dostavilo Tužilaštvo KS, i to bez potpisa vještaka, pečata ili datuma kada je on sačinjen, kao ni informacije na osnovu čije naredbe je on sačinjen. 

- U nalazu stoji samo da je urađen u Novom Sadu 2019. godine. Vrlo dobro znate da je ovaj Sud izdao naredbu Centru Zenit da uradi vještačenje i taj nalaz je dostavljen. Ne znam šta sa ovom sada hoćete? - upitao je Todorović tužioca Seada Kreštalicu. 

{$galerijaFotografija}

Na ročištu koje je održano 15. novembra, vještaci iz Banje Luke utvrdili su da nema dovoljno dokaza da se dogodio kontakt vozila i pješaka na način kako je to opisano u optužnici. Kreštalica je danas naveo kako u nalazu Instituta za forenziku i projektovanje iz Novog Sada stoji je da ipak u pitanju bila saobraćajna nesreća. Pojasnio je kako je nalaz Instituta za forenziku i projektovanje iz Novog Sada sačinio vještak mašinske struke Ištvan Bodalo.

- Kako i zašto je to radio, ko je vještačenje odredio bez odobrenja Suda i kako je moguće da taj nalaz bude identičan onom koji je sačinio Zenit, uz kozmetičke izmjene, poput razlike u ekavici i ijekavici, sa potpuno istim sadržajem, fotografijama, zagradama, fontom slova i drugim, trebali bi pozvati vještaka da to objasni. Razlika je jedino u tome što u zaključnom mišljenju nalaza koji je sačinio Zenit stoji da se nije radilo o saobraćajnoj nesreći, dok u mišljenju nalaza iz Novog Sada se navodi da jeste bila saobraćajna  nesreća - kazao je Kreštalica, dodavši kako je Zenitov nalaz nezakonit, te da se postavlja pitanje koje mišljenje je ispravno. 

Tužilac je dodao i to kako je vještak Bodalo imao dokumentaciju i sačinio nalaz i mišljenje, dok je Zenit koristio taj nalaz.

- Da je Zenit koristio ovaj nalaz i mišljenje Instituta iz Novog Sada, pokazuje to što vještak saobraćajne struke Aleksandar Jefić nije imao odgovore na značajna pitanja na prošlom ročištu i nije prikazao videoanimacije koje su navedene u nalazu. O tome je upoznata i Državna agencija za istrage i zaštitu, te je formiran predmet u Tužilaštvu KS, da bi se utvrdilo kako je vještak iz Novog Sada mogao raditi bez naloga Suda. Prigovaram na zakonitost nalaza i mišljenja Zenita i predlažem da Sud, nakon što izvrši uvid u nalaz Instituta iz Novog Sada, odredi novo vještačenje izvan BiH radi pravičnog suda i pozove Bodala radi pojašnjenja svog nalaza - istaknuo je tužilac. 

Sudija Todoorović je to odbio.

- Tim vještaka iz Banje Luke je sačinio nalaz, a o tome što je sačinio Bodalo i na osnovu čega, vi pokrenite istragu, dokazujte i utvrđujte. Ovaj Sud se time neće baviti jer je taj dokaz za Sud irelevantan - naglasio je predsjedavajući Vijeća. 

Sljedeće ročište zakazano je za 10. januar, na kojem će biti saslušani vještaci Centra za vještačenje i procjenjivanje Zenit, te iznesene završne riječi u ovom predmetu.

Advokat optuženih Rusmir Karkin, otac stradalog mladića Muriz Memić, kao i pravni zastupnik porodice stradalog Dženana Ifet Feraget, nakon ročišta kazali su da su zgroženi postupkom tužioca. 

- Ovo je takva splačina da se jednostavno nije mogla očekivati. Prvi put doživljavam da se dostavlja ovakav dokument kojim se pokušava osporiti vještačenje i tvrdnje da je ono plagijat - kazao je Karkin.

Kantonalni sud suđenje Seferović, slučaj Memić
1 od 17
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.