open-navfaktor-logo
search
Borba za Scudetto
Đorđević: Inter za klasu bolji od Milana i Napolija, kod Inzaghija si zadovoljan i kad ne igraš
Braneći boje rimskog Lazija, nekadašnji reprezentativac Srbije Filip Đorđević je imao priliku da sarađuje sa dvojicom trenera koji trenutno vode veliku borbu za titulu prvaka Italije, Stefanom Piolijem (Milan) i Simoneom Inzaghijem (Inter).
21.01.2022. u 08:55
get url
text

Zahvalan je obojici na svemu što su ga naučili, ali uopće nema dilemu kada je riječ o favoritu za osvajanje Scudetta.

- Mislim da Inter ima za klasu bolju ekipu od Milana i Napolija. Gledao sam prije neki dan kako je Milan ostao bez bodova na San Siru protiv Spezije, ono je nevjerovatno. Ne znam šta je sudiji trebalo da požuri sa pištaljkom. Prema mom mišljenju, nije ni bio faul nad Rebićem. Izgubili su već dobijenu utakmicu. Mesijas je sjajno pogodio i umjesto da bude 2:1, sudija poništava gol, a par minuta kasnije Spezija trese mrežu i odnosi sva tri boda. Zato i mislim da će Inter sigurno biti šampion, mnogo su iskusnija ekipa i imaju igrače koji su već osvajali trofeje. Mladim momcima iz Milana trebaju rezultati da bi ih pratilo samopouzdanje - istakao je za Anadolu Agency (AA) Đorđević.

Inzaghi je svojevremeno nasledio Piolija na klupi Lazija i niko u tom trenutku nije ni naslutio da je to tek početak jedne sjajne trenerske karijere.

- Izgubili smo derbi sa Romom ubjedljivim rezultatom, uprava je smijenila Piolija i dovela Inzaghija kao prijelazno rješenje. On je vodio omladince, plan je bio da završi sezonu i da ustupi mjesto Marcelu Bielsi. Sve se tako i razvijalo, Inzaghi je na ljeto preuzeo Salernitanu, Bielsa potpisao ugovor sa Lazijom, ali mu po dolasku u Rim ništa nije odgovaralo. Žalio se na kvalitet terena tamo gde idemo na pripreme, a Lazio je sa tim kampom imao ugovor na pet godina. Pa mu ne odgovara što navijači prisustvuju treningu, ne dopada mu se Sportski centar, i tako... Uglavnom, dogovor propada i Lazio pred početak sezone dolazi u situaciji da nema rješenje za trenera. A Inzaghi već pravi tim u Salernu, vrbuje neke klince iz Lazija da mu se pridruže i da napadnu Seriju A. Promjena plana, zovu ga hitno da se vrati u Rim i tako je Inzaghi stjecajem okolnosti sjeo na klupu prvog tima i napravio čudo - ispričao je Đorđević.

Čitava priča zvuči još čudnije ako se ima u vidu da Inzaghi nije imao ni profi-licencu da bi vodio klub u elitnom rangu italijanskog fudbala.

- Tu se dogodio još jedan momenat koji je imao presudan utjecaj na njegovu trenersku karijeru. Tokom kursa za licencu, upoznao je Massimilliana Farrisa, koji je ubrzo postao njegov pomoćnik i koji je i dan-danas s njim u Interu. On mu je promijenio taktiku iz 4-3-3 u 3-5-2 i preuzeo brigu o odbrambenim fudbalerima. Inzaghijeve ekipe su efikasne, ali i teško primaju golove, što je prevashodno Farrisova zasluga. S druge strane, Inzaghi je dovoljno pametan i namazan, osjetio je šta mu treba da bi imao šampionske aspiracije sa svojom ekipom. Posjeduje šmek koji mu pomaže da opusti igrače, da se i oni koji sjede na klupi osjete podjednako bitnim i korisnim. Obično, kad te trener ne stavlja, ne možeš očima da ga gledaš. Kod Inzaghija i kad ne igraš, ti si zadovoljan. Mislim da će vrlo brzo biti jedan od najboljih trenera na svijetu - rekao je Đorđević.

On je posljednji angažman imao u Chievu, a nakon što je okončana prošla sezona, odlučio je završiti karijeru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.