open-navfaktor-logo
search
Organizator protesta
Đozić: Pred nama su dva puta, građanska država ili ono što Zagreb traži uz pomoć Schmidta
Učesnicima protesta ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu obratio se i Suad Đozić u ime neformalne grupe ReSTART, uz Asocijaciju nezavisnih intelektualaca Krug 99, jednog od organizatora protesta.
31.03.2023. u 14:36
get url
text
get url
text

- Kada sam u oktobru 2021. bio u ovoj zgradi OHR-a, rečeno nam je da nas je malo. Danas nas ima dovoljno, danas treba da nas čuju. Želimo građanski uređenu državu. Ako smo u Dejtonu bili prislijeni na kompromise, danas ne moramo.

Želimo mijenjati Ustav u pozitivnom smislu. Prvo treba ukloniti uzrok svih naših problema, a to je što nemamo građansku državu. Zaustavimo dalju razgradnju države, odnosno cementiranje etno-feudalnog koncepta uređenja bh društva u tri etnička tora - kazao je Đozić.

Naglasio je da su pred BiH dva puta.

- Prvi je trasiran apelacijama i presudama evroskih sudova, Zornić, Pilav, Finci- Sejdić, da slijedimo ljudska prava po evropskim konvencijama i imamo normalnu, evropsku građansku državu. A šta danas imamo? Imamo ono što Zagreb traži putem visokog predstavnika Christiana Schmidta. Vrijeme da bijemo presudnu bitku za spas države - rekao je Đozić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.