open-navfaktor-logo
search
Epidemiološka situacija
Dr. Bičo: U BPK Goražde opet raste broj zaraženih, odziv na vakcinaciju bio bi bolji da imamo Pfizer vakcinu
Iako je Bosansko-podrinjski kanton (BPK) Goražde tri sedmice bilježio blagi pad zaraženih koronavirusom, od početka ove sedmice ponovo raste broj novooboljelih, kaže dr. Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo.
14.10.2021. u 08:14
get url
text

- Od 4. do 10. oktobra imali smo ukupno 186 testiranih uzoraka, od čega je njih 14 bilo pozitivno. Nijedan oboljeli nije upućen na bolničko liječenje. No, od početka ove sedmice imamo 12 novooboljelih, pa je trenutno njih 30 pozitivno, u izolaciji je 79 osoba, a u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) smještene su četiri osobe sa područja BPK Goražde. Još jedan oboljeli je preminuo, pa sada imamo 89 umrlih od posljedica COVID-19 od početka pandemije – navodi Bičo.

Do sada je na području ovog kantona prvom dozom vakcinisano 7.415, a drugom 5.788 osoba, što je oko 42,6 posto od ukupnog broja stanovnika starijih od 18 godina.

- Na raspolaganju su dvije vakcine – AstraZeneca i Sinopharm. Što se tiče odziva na imunizaciju, on bi mogao biti puno bolji. Još ima zainteresiranih samo za Pfizer vakcinu, no mi je već tri sedmice nismo imali za prvu dozu. Mislim da bi odziv ljudi bio puno bolji da u ponudi imamo i Pfizer vakcinu – navodi Bičo.

Na području BPK Goražde oformljeni su i mobilni timovi koji idu po kompanijama, radnim kolektivima i vakcinišu uposlene. Bičo kaže kako je odziv radno sposobnog stanovništva poprilično dobar.

- U četvrtak u Goraždu počinje i Sajam "Dani jabuke" na kojem će biti oformljen vakcinalni punkt za sve posjetioce koji se budu željeli vakcinisati AstraZeneca i Sinopharm vakcinom – istakla je Bičo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.