Mnogi će i ovog ljeta osvježenje od vrućina potražiti u gradskim bazenima, ne razmišljajući kakve sve opasnosti vrebaju na ovakvim kupalištima. Jedna od njih je hlor, hemikalija koja se koristi za uništavanje bаkteriјa u bаzеnimа, koja kod plivača može izazvati оsip, аlergiје, pa čak i oštećenje pluća.

Mnoge naučne studije u svijetu bavile su se utjecajem hlora iz bazena na zdravlje ljudi, naročitо kаdа sе uzmе u оbzir pоvеćаn rizik оd rаkа zbоg hеmiјskih rеаkciја koje nastaju mijеšаnjеm hlora sа prоizvоdima zа njеgu tijеlа nа kоži.

U izvještaju Svjеtske zdrаvstvеne оrgаnizаciјe (WHO) nаvоdi se dа pоstоје tri nаčinа zа ulаzаk hemikalija u tijеlо. To su udisаnjе, vаrеnjе i аpsоrpciја, a kаdа је u pitаnju plivаnjе, sve tri mogućnosti su prisutne.

Prema riječima dr. Zejne Velagić, specijaliste dermatovenerologa, nije hlor sam po sebi toliko štetan, ali prilikom miješanja sa ljudskim znojem, urinom, bakterijama i tjelesnim uljima razvija se hemijski spoj koji onda uzrokuje probleme.

- Djelovanjem hlora koža postaje suha, svrbi i ljušti se, čime se skida prirodni masni sloj na njenoj površini. Ekcem koji se javlja je iritantni kontaktni dermatitis, a praćen je svrbežom, crvenilom i otokom. Hlorisana voda može pogoršati i već postojeće ekceme. Stoga se preporučuje odmah po izlasku iz bazena odmah istuširati, a kožu potom namazati uljem ili mlijekom za tijelo. Preporučuje se izbjegavati duži boravak u bazenu, ali i praviti duže pauze između kupanja kako bi se koža oporavila. U težim slučajevima iritacije kože ili ekcema, te u slučajevima kada se osip, uprkos navedenim mjerama ne povlači, važno je potražiti savjet dermatologa - kaže Velagić.

Osim na kožu, hlor u bazenu štetno djeluje i na ostale dijelove organizma:

Oči

Ako ga ima previše u vodi hlor može uzrokovati iritaciju očiju, ali ako ga je premalo, u bazenu se razvijaju bakterije koje mogu uzrokovati konjuktivitis.

Zubi

Ako se u bazen ne stavlja ispravna količina hlora, voda postaje kiselija, a u doticaju sa ustima može izazvati ozbiljnu eroziju zubne cakline.

Kosa

Hlor uništava sebum (prirodna masnoća koju luče lojne žlijezde u našem organizmu), a rezultat je suha i ispucala kosa. Kako biste to izbjegli, kosu prije ulaska u bazen pokvasite čistom vodom, što će smanjiti upijanje hlora u vlasi. Još jedan način zaštite je nanošenje ulja ili balzama za kosu prije plivanja. Od koristi će biti i kapa za plivanje. Ono što se preporučuje je to da odmah nakon izlaska iz bazena kosu operete blagim šamponom.

Nokti

Na sličan način kao i kod kose, hlor djeluje i na nokte i čini ih suhim i podložnim lomljenju.