open-navfaktor-logo
search
Premijer liga BiH
Drama u borbi za opstanak: Šta ako dvije ili više ekipa završe s jednakim brojem bodova?
Posljednja tri kola Premijer lige Bosne i Hercegovine donijet će veliku borbu za opstanak, što će držati prvenstvo u neizvjesnosti do samog kraja.
11.05.2022. u 19:51
get url
text

Društvo najboljih na kraju će napustiti dvije ekipe, a te pozicije trenutno drže Radnik sa 22 boda i Rudar Prijedor sa 26 bodova. Ali, daleko od toga da je sve riješeno.

Doduše, Radnik je u gotovo bezizlaznoj sitaciji, ali pretposljednji Rudar itekako može stići Slobodu koja je prva iznad crte sa 29 bodova, a slijede Leotar i Posušje koji su osvojili po 30 bodova.

Svakako vrijedi istaknuti da  Radnik, Leotar i Rudar nisu dobili licencu za narednu premijerligašku sezoni. Klubovi imaju pravo žalbe i o njihovom statusu odlučit će Drugostepena komisija za licenciranje Fudbalskog saveza BiH, čije odluke su konačne.

Nije nemoguće da na kraju svjedočimo i istinskoj drami, primjera radi da dvije ili više ekipa sezonu okončaju s jednakim brojem bodova.

Ukoliko dođe do te situacije, "presudit" će član 43 Pravilnika o fudbalskim takmičenjima Bosne i Hercegovine.

- Ako je riječ o mjestu koje odlučuje o prvaku ili mjestu koje povlači prelaz u viši ili niži stepen takmičenja, ili o mjestu koje osigurava učešće u
međunarodnim takmičenjima, kod jednakog broja bodova, plasman se određuje na osnovu dodatne pomoćne tabele, na osnovu rezultata koje su u međusobnim susretima ostvarili ekipe sa jednakim brojem bodova. Plasman na dodatnoj tabeli utvrđuje se zbirom osvojenih bodova - piše u pravilniku.

- Ako je zbir bodova jednak, odlučuje razlika između datih i primljenih pogodaka. Ako je razlika jednaka, odlučuje veći broj postignutih pogodaka, a ukoliko je i to jednako odlučuje ukupna pogodak razlika  u predmetnom takmičenju svih ekipa. Ako se ni na ovakav na čin ne može utvrditi
uspješnija ekipa, ekipe odlučuju međusobnim odigravanjem dvije utakmice po kup sistemu - navedeno je.

Ukoliko je riječ o tri ili više ekipa koji imaju jednak broj bodova, istu pogodak razliku i isti broj postignutih pogodaka, pitanje pobjednika rješava se na neutralnom
terenu po jednostrukom bod-sistemu - ako se radi o tri ekipe, odnosno po jednostrukom kup-sistemu na neutralnom terenu - ako se radi o četiri ili više ekipa.

Propozicijama takmičenja može se predvidjeti drugačiji način razigravanja za slučajeve kada se u dodatnoj tabeli nađu tri ili više ekipa koje imaju jednak broj
bodova, istu pogodak-razliku i isti broj postignutih pogodaka - piše u članu 43 Pravilnika o fudbalskim takmičenjima Bosne i Hercegovine.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.