Grossi je u intervjuu u utorak za Associated Press rekao da je situacija svakim danom sve opasnija u elektrani u Zaporožju, u gradu Enerhodar na jugoistoku zemlje, koju su ruske trupe zauzele početkom marta ove godine.

- Svaki princip upravljanja nuklearnom sigurnosti je prekršen u elektrani - rekao je on dodajući da je ono što se događa izuzetno ozbiljno i opasno.

Grossi je naveo mnoga kršenja sigurnosti u elektrani, dodajući da se nalazi "na mjestu gdje je aktivan rat", u blizini teritorije pod kontrolom ruskih snaga.

Fizički integritet fabrike nije poštovan, rekao je on, navodeći granatiranje na početku rata kada su je Rusi zauzeli kao i informacije koje su dolazile iz Ukrajine i Rusije u kojima su se međusobno optuživali za napade na Zaporožje.

- Sada na terenu imamo paradoksalnu situaciju u kojoj je elektrana pod vojnom kontrolom Rusije, ali njeno ukrajinsko osoblje nastavlja da vodi svoje nuklearne operacije, što dovodi do neizbježnih trenutaka trvenja i navodnog nasilja - rekao je on.

Iako IAEA ima neke kontakte sa osobljem, oni su "nedovoljni i neujednačeni."