open-navfaktor-logo
search
Rizično po stanovništvo
Drljević: Nije dobro obustaviti hladne operativne programe
Hirurg Harun Drljević, komentirajući za Faktor preporuku Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, da se zbog pogoršane epidemiološke situacije obustave hladni operativni programi u bolnicama, kaže kako to nije dobro.
01.11.2020. u 17:17
get url
text
Operacija žuči
Operacija žuči

Naglašava da će se na taj način početi gomilati slučajevi koji će u jednom trenutku postati urgentni.

- Ja sam hirurg i postoje slučajevi u hirurgiji ili kazusi koji mogu biti hitni, dakle jako hitni, kada je ugroženo disanje i cirkulacija. To su vitalni parametri, krvari čovjek i ne može da diše. Morate mu osigurati zračni put da može da diše, morate mu zaustaviti krvarenje. To su dakle brutalna stanja koja smo doživjeli u ratu, pogotovo mi hirurzi. Tu sekunde odlučuju. Druga stanja su akutna, to su sva ona stanja koja direktno ili indirektno ugrožavaju život, ali nisu sekunde u pitanju, i imate takozvani obični, hladni hirurški program - objašnjava nam prim. dr. Drljević.

Kod "običnih" slučajeva uzeo je za primjer preponsku kilu i žučnu kesu.

- Ako vi imate jednu žučnu kesu u kojoj se kotrlja to kamenje i u kojoj je povezano zajedno sa gušteračom, pankreatična regija, a pankreas je vrlo opasna žlijezda, oni funkcionišu zajedno. Onda vi u toj situaciji čekate da se to na hladno uradi, dakle da nema pacijent nikakvih tegoba, da nema upale pluća, nikakvog napada žuči, da nema ništa i tada je to najidealnije raditi. To se zove hladni program. I kila se radi "na hladno", kada se nije ukliještila, raširila. Ako čekate da se žuč upali, a kila ukliješti, onda to postaje akutni problem pacijenta - govori nam Drljević i dodaje:

- Ako vi to ne čistite nego hladite na primjer, žučnu kesu, stavljaš led, pa daj antibiotike, pa smirimo, pa čovjek opet dođe, pa opet ga hladi, možemo i to raditi, ali onda svaki naredni napad te žučne kese, svako naredno uklještenje te kile, povećava rizik od dodatnih oboljenja, pa čak i komplikacija koje mogu da završe smrtonosno. Sve dok si u nekoj mirnoj fazi, to je šansa da se bolesti iz populacije čiste i na taj način se poboljšava stanje zdravlja stanovništva, a komplikacije i neželjeni ishodi smanjuju na minimum.

Kaže da ne treba zapuštati hladni program.

- Vrlo je korisno da se čiste hladni programi jer kasnije će vam ljudi imati silnih problema, ne zbog korone, već zbog zapuštenosti. Nije dobro obustaviti hladne programe, jednostavno, ne može se sve podrediti koroni - poručio je Drljević.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.