open-navfaktor-logo
search
Ima srbijanski pasoš
Državna izborna komisija odbila kandidaturu Milojka Spajića za predsjednika Crne Gore
Državna izborna komisija nije usvojila kandidaturu lidera Pokreta Evropa sad Milojka Spajića za predsjednika Crne Gore.
19.02.2023. u 09:01
get url
text

Takva odluka donešena je zbog posjedovanja državljanstva, biračkog prava, pasoša i prebivališta Spajića u Republici Srbiji.

Crnogorski zakoni ne dozvoljavaju građanima da imaju drugo državljanstvo, osim u slučajevima ako je stečeno prije obnove nezavisnosti 2006. godine, ili kada postoji međudržavni sporazum o dvojnom državljanstvu. Crna Gora nema takav sporazum sa Srbijom.

Spajić, koji se nalazi na čelu Pokreta Evropa sad, bivši je ministar finansija u Vladi Zdravka Krivokapića, koja je formirana nakon izbora 2020. godine i pada trodecenijske vlasti Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića. Javnosti je poznat po ekonomskom programu Evropa sad, koji je pokrenuo tokom ministarskog mandata. Njime je ukinut doprinos za zdravstvo, a minimalna zarada je povećana sa 222 eura na 450, dok je prosječna plata sa 530 porasla na 670 eura.

Ti potezi su mu donijeli ogromnu popularnost kod građana, a prema brojnim anketama, Spajić je bio siguran učesnik drugog kruga izbora.

Predsjednički izbori u Crnoj Gori bit će održani 19. marta. Do sada je potvrđena kandidatura lidera DF-a Andrije Mandića. Rok za dostavljanje kandidatura je 26. februar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.