U blizini Graničnog prelaza Velika Kladuša - Maljevac trenutno se nalazi do 150 migranata i oni će biti uklonjeni s lokacije, izjavila je glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković, javlja Anadolu Agency (AA).

- U ovom trenutku na lokaciji, koja je stotinu metara udaljena od jučerašnje lokacije gdje su boravili migranti, ima oko 120 do 150 osoba, među kojima nisu migranti koji su sinoć pravili problem. Pregovori policijskih službenika s njima, osim u kontekstu da napuste ovu lokaciju, protiču veoma dobro. Oni su se odmakli od policijskog kordona. Namjeravaju je da ostanu na ovoj lokaciji što će im biti onemogućeno - izjavila je Dujković.

Istakla je da su pregovori da idu s ove lokacije i dalje u toku.

- Granična policija BiH ne može da im osigurati smještaj i uslove kakve traže da bi se premjestili s ove lokacije. U ovom trenutku vrše se pregovori s njima. Stavljena je zaštitna ograda, pregovarački tim je utvrdio da oni nemaju elemenata nasilja - kazala je Dujković.

Prema njenim riječima, trenutno je situacija mirna.

- Definitivno, oni neće ostati na ovom lokalitetu, a na sve moguće načine pokušavamo ih ubijediti da se sklone s lokacije. Naravno, oni će biti uklonjeni i mi se nadamo da to neće podrazumijevati mjere koje podrazumijevaju policijsku silu - pojasnila je Dujković.

Problem zbog kojeg migranti ne žele da se sklone s ove lokacije, izjavila je, jeste to što kamp Trnovi, gdje bi mogli ići, nije uslovan kao što su lokacije gdje su premješteni migranti s područja Izačića.

- Mi zaista ne možemo rješavati problem smještaja unutar BiH za njih. Ono što možemo uraditi jeste da sprečavamo ono što je ilegalno, dakle, njihovo nastojanje da se pomjeraju prema Hrvatskoj. Situacija je u ovom trenutku potpuno pod kontrolom - poručila je Dujković.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome da li će ova situacija biti riješena danas izrazila je uvjerenje da će se ova situacija riješiti.

-U ovoj sada situaciji, ovdje na graničnom prelazu, mi imamo dostatan broj službenika, koji su povučeni iz drugih organizacijskih jedinica - dodala je Dujković.