- Izgleda mi vrlo čudno, za mene nerazumljivo, to što Vučić sebe poistovjećuje sa Srbijom, a Srbiju poistovjećuje sa velikosrpskim nacionalizmom. Očigledno da je u pitanju sada već jasna državna strategija Srbije da pod plaštom zaštite prava ugroženog srpskog naroda u regionu, realizuje politiku velikodržavnog nacionalizma, ugrožava suverenitet drugih država i stabilnost regiona - kazao je Đukanović.

Đukanović je nakon svečanog uručivanja godišnjih nagrada Privredne komore, u odgovoru na novinarsko pitanje da prokomentariše Vučićevu izjavu još dodao:

- Pokušajmo da se prisjetimo jedne štete i jedne žrtve koju je proizveo crnogorski nacionalizam. A ne moramo se mnogo udubljivati da bi se prisjetili žrtava koje se mjere stotinama hiljada koje je proizveo velikosrpski nacionalizam.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u intervjuu za Face TV ocijenio da destabilizaciju Crne Gore nije izazvala Srpska pravoslavna crkva, nego političari, piše RSE.

- Đukanovićev nacionalizam je pećinski. Razumijem bezbroj svojih grešaka i mana. Razumijem da je on (Đukanović) bezgrešan i onda kad je podržavao napore vojske Republike Srpske na teritoriji BiH i danas kada govori sve najgore o RS i srpskom narodu - prenijeli su mediji Vučićevu izjavu 19. aprila.

Đukanović je odbacio Vučićeve navode i kazao da je dozvolio sebi da se uplete u "ponavljanje udbaških podmetačina" o njegovoj navodnoj ulozi u ratu u Bosni i Hercegovini.

- Potežu se kvazi argumenti iz prošlosti. Diskredituj Đukanovića makar i lažima, pa ćemo tako osujetiti Crnu Gori i njene interese. To se decenijama pokazalo kao promašena strategija - kazao je Đukanović.

"Non-paper opako štivo"

Na novinarsko pitanje o "non-paperu", kojim se navodno predlaže prekrajanje granica u regionu, Đukanović je ocijenio da predlagati Balkanu mijenjanje granica znači obavezan ulazak u rat.

- Ko god da mu je autor, predstavlja opako štivo. To može da nam nudi samo neko ko ništa ne zna o Balkanu, ili neko ko je opasno zlonamjeran. Neko ko priželjkuje rat u što je moguće kraćem roku. Predlagati Balkanu korekciju granica je obavezan ulazak u rat, i samo se nadam da u regionu i međunarodnoj zajednici postoji dovoljno adresa koje neće dozvoliti zabasavanje u scenario koji smo već proživjeli - poručio je Đukanović.

U medijima su se sredinom aprila pojavile tvrdnje o "non paperu" koji je iz Slovenije upućen evropskim čelnicima sa navodnim predlogom za prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu.

Slovenski premijer Janez Janša, koga su mediji navodili kao pošiljaoca "non-papera" Briselu, saopćio je 16. aprila članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefiku Džaferoviću da ne postoji non-paper koji bi se mogao dovesti u vezu sa Vladom Slovenije.