open-navfaktor-logo
search
Crnogorski predsjednik
Đukanović: "Non-paper" opako štivo, nudi ga neko ko priželjkuje rat
Tragikomično je da neko ko očigledno preuzima na sebe odgovornost i autorstvo za novo bujanje velikosrpskog nacionalizma želi da to adresira Crnoj Gori, ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povodom izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je "Đukanovićev nacionalizam pećinski".
21.04.2021. u 18:34
get url
text

- Izgleda mi vrlo čudno, za mene nerazumljivo, to što Vučić sebe poistovjećuje sa Srbijom, a Srbiju poistovjećuje sa velikosrpskim nacionalizmom. Očigledno da je u pitanju sada već jasna državna strategija Srbije da pod plaštom zaštite prava ugroženog srpskog naroda u regionu, realizuje politiku velikodržavnog nacionalizma, ugrožava suverenitet drugih država i stabilnost regiona - kazao je Đukanović.

Đukanović je nakon svečanog uručivanja godišnjih nagrada Privredne komore, u odgovoru na novinarsko pitanje da prokomentariše Vučićevu izjavu još dodao:

- Pokušajmo da se prisjetimo jedne štete i jedne žrtve koju je proizveo crnogorski nacionalizam. A ne moramo se mnogo udubljivati da bi se prisjetili žrtava koje se mjere stotinama hiljada koje je proizveo velikosrpski nacionalizam.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u intervjuu za Face TV ocijenio da destabilizaciju Crne Gore nije izazvala Srpska pravoslavna crkva, nego političari, piše RSE.

- Đukanovićev nacionalizam je pećinski. Razumijem bezbroj svojih grešaka i mana. Razumijem da je on (Đukanović) bezgrešan i onda kad je podržavao napore vojske Republike Srpske na teritoriji BiH i danas kada govori sve najgore o RS i srpskom narodu - prenijeli su mediji Vučićevu izjavu 19. aprila.

Đukanović je odbacio Vučićeve navode i kazao da je dozvolio sebi da se uplete u "ponavljanje udbaških podmetačina" o njegovoj navodnoj ulozi u ratu u Bosni i Hercegovini.

- Potežu se kvazi argumenti iz prošlosti. Diskredituj Đukanovića makar i lažima, pa ćemo tako osujetiti Crnu Gori i njene interese. To se decenijama pokazalo kao promašena strategija - kazao je Đukanović.

"Non-paper opako štivo"

Na novinarsko pitanje o "non-paperu", kojim se navodno predlaže prekrajanje granica u regionu, Đukanović je ocijenio da predlagati Balkanu mijenjanje granica znači obavezan ulazak u rat.

- Ko god da mu je autor, predstavlja opako štivo. To može da nam nudi samo neko ko ništa ne zna o Balkanu, ili neko ko je opasno zlonamjeran. Neko ko priželjkuje rat u što je moguće kraćem roku. Predlagati Balkanu korekciju granica je obavezan ulazak u rat, i samo se nadam da u regionu i međunarodnoj zajednici postoji dovoljno adresa koje neće dozvoliti zabasavanje u scenario koji smo već proživjeli - poručio je Đukanović.

U medijima su se sredinom aprila pojavile tvrdnje o "non paperu" koji je iz Slovenije upućen evropskim čelnicima sa navodnim predlogom za prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu.

Slovenski premijer Janez Janša, koga su mediji navodili kao pošiljaoca "non-papera" Briselu, saopćio je 16. aprila članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefiku Džaferoviću da ne postoji non-paper koji bi se mogao dovesti u vezu sa Vladom Slovenije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.