open-navfaktor-logo
search
Tragati za istinom
Đukanović: Srebrenica je sinonim zločina, moramo učiniti sve da ona bude i sinonim pravde
Genocid u Srebrenici koji je zajednička sramota svih koji ga nijesu spriječili, i nas i međunarodne zajednice, svjedočanstvo je strašne stvarnosti jednog krvavaog rata, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, u povodu obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.
11.07.2020. u 12:55
get url
text

- Prošlo je 25 godina od genocida u Srebrenici, najvećeg stradanja na evrposkom tlu nakon Drugog svjetskog rata. Ovaj strašni zločin nad bošnjačkim narodom i danas nameće ista pitanja, zašto, kako je moguće na ovom tlu na kraju 20. vijeka nastane monstruozna misao o istrebljenju jednog naroda - poručio je Đukanović, u videoporuci emitovanoj danas na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici.

Rekao je kako na to nema jednoznačnog ogdovora, a da je najtačnije reći da se genocid u Srebrenici može objasniti historijom koja mu je prethodila.

- Takve zločinačke zamisli imaju najsnažnije uporište u velikodražavnim ideologijama. One su postojale i danas nažalost postoje na našim prostorima, one su izvoršite zla i stradanja, platforma za udruživanje zločinaca. Sve dok takve ideologije žive, dok imaju sljedbenike koji negiraju počinjene zločine i zagovoraju nove, ne prestaje ni opasnost od novih stradanja - poručio je Đukanović, te nastavio:

"Genocid u Srebrenici koji je zajednička sramota svih koji ga nijesu spriječili, i nas i međunarodne zajednice, svjedočanstvo je strašne stvarnosti jednog krvavaog rata, vječita opomena i podsjećanje za sve naše narode da bez istine o prošlosti nema ni mirne, ni sigurne budućnosti."

Sjećanje na zločin koji se desio u Srebrenici, kako je rekao, smatra pozivom da se i danas traga za istinom i da se ne zabroavi da je ispunjenje pravde naša obaveza.

- Srebrenica jeste sinonmim zločina, ali moramo sve učiniti da bude i sinonim pravde - istakao je predsjednik Crne Gore, te dodao:

"Mi smo ponosni što je Crna Gora bila prva država u regionu koja je prije 11 godina usvojila deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici. Odlučni smo da svojim aktivnostima snažno doprinosimo očuvanju sjećanja na srebreničke žrtve, žrtve svih zlodjela počinjenih tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije. Samo se tako može ići putem do istinskog pomirenja što je garancija stabilnosti Zapadnog Balkana i zajedničke evropske budućnosti."

Slava žrtvama Srebrenice, riječi su kojima je Đukanović zaključio svoju poruku povdom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.