Milo Đukanović ponovo je izabran za predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS), dok je Duško Marković reizabran za zamjenika predsjednika.

Đukanović je podržan jednoglasno na Osmom stranačkom kongresu koji je održan danas u Podgorici. On je poručio da će vladajuća stranka nastaviti da osluškuje potrebe građana i podsjetio da je DPS tokom tri decenije pokazala sposobnost da se mijenja i odgovori na historijske izazove.

- Crna Gora je danas, više nego ikad u historiji, svoja i savremena država. Zna šta hoće i kako to može ostvariti, i dalje odlučno i stabilno na putu emancipacije i razvoja - kazao je Đukanović.

On je naveo da vladajuća partija uvažava potrebu svih nacionalnih i vjerskih zajednica u Crnoj Gori da iskazuju i afirmišu svoje identitete. Svaki od tih identiteta, kako je kazao, smatra se zajedničkim bogatstvom.

- Moramo odlučno suzbiti historijski uporno i grubo osporavanje crnogorskog nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta i pravilno ga protumačiti kao inoviranu platformu borbe protiv naše najvrijednije tekovine – nezavisne i slobodne države Crne Gore - poručio je Đukanović.

On je kazao i da je država spremna da dosljedno ispuni sve uslove za članstvo u Evropskoj Uniji (EU) i obezbijedi građanima kvalitetan život. Istakao je i da je suštinska evropeizacije Crne Gore i Zapadnog Balkana mnogo bitnija od određivanja datuma ulaska u EU.

Đukanović je ponovio i da će DPS insistirati na usvajanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ističući da je Crnoj Gori potrebno da na savremen način uredi pitanja odnosa države i vjerskih zajednica. On je istakao i da ima razumijevanje za očekivanja jednog dijela javnosti za obnovljanjem, kako je rekao, istorijski neupite Crnogorske pravoslavne crkve.

- Ne pretendujemo da u maniru revolucionarnih propisa nasilno mijenjamo vlasničke odnose. Ali svaka država, pa i naša, ima pravo i obavezu da provjeri da li su ti odnosi u vremenima društvenih meteža s početka i kraja 20. vijeka, pretrpjeli nelegalne promjene koje nemaju pokriće u vjerodostojnoj arhivskoj dokumentaciji - kazao je Đukanović.

Đukanović i Marković su bili jedini kandidati za predsjednika i zamjenika predsjednika vladajuće partije. Svečanom dijelu kongresa prisustvovalo je oko 3.000 učesnika među kojima su članovi stranke, predstavnici diplomatskog kora i domaćih i međunarodnih delegacija iz političkih partija i organizacija. Osmi kongres je, kako je navedeno, najveći partijski skup u historiji DPS-a, a na njemu je izabran Glavni odbor od 146 članova.