open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Crne Gore
Đukanović: Vučić ugrožava stabilnost Balkana po istoj formuli kao Milošević
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da se Aleksandar Vučić projektom Otvoreni Balkan (OB) pokušava predstaviti kao faktor regionalne saradnje, a da je u stvari riječ o čovjeku koji ruši suverenost susjednih država i stabilnost regiona.
02.03.2022. u 14:15
get url
text

Đukanović je za albansku MCN TV, govoreći o Otvorenom Balkanu, kazao da postoje druge inicijative poput Berlinskog procesa koji sadrži ideje koje promoviše OB.

Smatra da su regionalne alternative uvijek dobrodošle jer su poligon na kome uspostavljamo saradnju koja će biti dragocjena, ali da Crna Gora sa rezervom gleda na Otvoreni Balkan.

VEZANI TEKST - Đukanović: Velikodržavni nacionalizmi, koji su ugrozili BiH, nisu sahranjeni

- Jedna od takvih najmarkantnijih inicijativa je Berlinski proces. Otvara značajne perspektive za povezivanje i infrastrukturno povezivanje sa EU-om. Sada se kao alternativa pokušava predstaviti Open Balkan. Na nju u Crnoj Gori gledamo sa rezervom. Većina ideja koje pokreće OB su već sadržane u drugim inicijativama, počev od Berlinskog procesa, CEFTU...

Rezon nam je da ne treba množiti inicijative već koristiti njihove kapacitete posebno onih koje su pod patronatom Berlina i Brisela. Drugi razlog za rezervu je što politički prepoznajemo da se Open Balkan nudi kao neka vrsta alternative Evropskoj uniji. Treći razlog jeste nekredibilnost nekih od ljudi koji promovišu inicijativu, prije svega mislim na predsjednika Srbije - podvukao je predsjednik Crne Gore.

Đukanović kaže da Vučić, koji pokušava da se predstavi kao faktor regionalne saradnje, jeste onaj isti čovjek koji ruši suverenost susjednih država i ruši stabilnost regiona, piše Analitika.me.

- On je po istoj formuli kao Milošević iskonstruisao da su Srbi u regionu ugroženi, da je pozvan da štiti prava Srba u susjednim državama, počev od Crne Gore, ugrožavajući njenu suverenost i ugrožavajući stabilnost Balkana - zaključio je Đukanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.