open-navfaktor-logo
search
Plati, pa idi...
Duraković nije jedina: Ugovori postoje odavno, jesu li "preletači" dužni obeštetiti stranke?
Notarski ugovori između stranaka i njihovih članova koji su bili na izbornim listama nisu ništa novo. Jesu li "preletači" i dužni platiti obeštećenje i koliko
18.01.2020. u 07:00
get url
text
get url
text

Jasna Duraković, donedavna SBB-ova, a sada nezavisna zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, ustvrdila je tokom sinoćnjeg TV gostovanja da SBB priprema tužbu protiv nje jer je napustila tu stranku.

Pokazujući papire u studiju Face TV-a, Duraković je obrazložila da joj je pismo na adresu stiglo iz sada već bivše stranke.  

-Riječ je navodnom tužbenom zahtjevu koji će pokrenuti protiv mene. Ja ću ovo ostaviti svojim advokatima da se time bave. Riječ je o navodnom notarskom ugovoru koji je, navodno, ovjeren tad i tad, a koji su navodno potpisali sa mnom. Reći ću samo jednu rečenicu: Voljela bih da vidim tog notara koji će izvaditi svoju notarsku knjigu i pokazati moj potpis u toj notarskoj knjizi. Pokreću zahtjev što sam ja navodno napustila stranku pa me na ovaj način kažnjavaju. Očigledno idemo na sud. Ne znam o čemu se radi, malo sam i ja bila zatečena - rekla je Duraković te ustvrdila kako se ne sjeća da je potpisala bilo šta što bi moglo ličiti na ugovor između nje i SBB-a, a koji bi sada bio osnov za podizanje tužbe. 

Notarski ugovori između političkih stranaka i njihovih članova koji su bili na izbornim listama nisu ništa novo. Naprotiv.

Bh. javnost je godinama u sličnim situacijama svjedočila pričama poput ove u kojoj se obrela Jasna Duraković. Nije nepoznanica da stranke, ili bar većina stranaka, potpisuju slične ugovore sa svojim članovima koje kandiduju na izborima. Stranke se time nastoje osigurati u slučaju "prelijetanja" svojih, uglavnom zastupnika, u suparnički politički tabor.

Tako su prema svjedočenjima mnogih do sada, stranke finasirale izborne kampanje pojedinaca pa se notarskim ugovorom žele osigurati da će im uloženi novac biti vraćen u slučaju da ih članovi napuste. U konkretnom slučaju javnost će vjerovatno u narednim danima saznati više detalja. 

Izbornim zakonom BiH, u članu 1 stav 9 definirano je da mandat osvojen na izborima pripada zastupnicima, a ne strankama. 

-Mandat pripada izabranom nosiocu mandata, a ne političkoj stranci, koaliciji ili listi nezavisnih kandidata koja ga je predložila na kandidatskoj listi. Mandat ne može prestati osim u zakonom predviđenim slučajevima. Ukoliko izabrani nosilac mandata, u toku trajanja mandata, istupi iz političke stranke, koalicije ili liste nezavisnih kandidata koja je učestvovala na izborima i na čijoj je kandidatskoj listi bio izabrani nosilac mandata, postaje samostalni vijećnik/odbornik, odnosno poslanik/zastupnik - stoji u Izbornom zakonu BiH.

Jedan od posljednjih slučajeva u kojem je zastupnicima zaprijećeno tužbama je slučaj bivših SDP-ovaca. U augustu 2019. godine Predsjedništvo SDP-a je nakon održane sjednice u saopćenju za javnost upravo to navelo. 

-Na sjednici je razmatrana i informacija o istupanju dijela Kluba SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Navedeni su pozvani da vrate svoje mandate, a ukoliko to ne urade, bit će pokrenute procedure za zaštitu SDP-a, aktivirajući ugovore koje su potpisali svi partijski zastupnici - stoji u saopćenju SDP-a od 27. augusta 2019. godine. 

Federalni zastupnik Nedžad Šećić, kojeg je početkom augusta Povjereništvo Kantonalne organizacije SDP-a Tuzla isključilo iz stranke  i smijenilo sa mjesta predsjednika GO SDP Gradačac, tada je za Faktor objasnio o kakvim se ugovorima radi. 

-Ugovore jesmo potpisali, kao i bjanko mjenice na kojima ne stoji apsolutno nikakav novčani iznos. One nisu validne, kao ni ugovori u kojima također nema nikakvog novčanog iznosa na osnovu kojeg bi me SDP mogao teretiti. I ne samo mene, već sve koji više nisu u SDP-u, a osvojili su mandate. Ugovor koji smo potpisali, govori o obostranom odnosu, odnosno da postoji obostrano poštivanje ugovora, a ne da kao što sada rade, istjeraju ljude i onda prijete da će pokrenuti neke procedure. SDP je do sada imao desetak tužbi, na osnovu tih ugovora i bjanko mjenica, ali nikada nisu to dobili na sudu - izjavio je Šečić.  

Edin Delić, načelnik Lukavca, koji je također prošle godine isključen iz SDP-a u medijima je komentirao ovu temu te je tvrdio kako su ugovori između SDP-ovaca i partije "po sadržaju nezakoniti".

-Ugovori čijim su aktiviranjem zaprijetili nemaju nikakvu snagu na sudu. Ono što se u posljednje vrijeme događa u SDP-u je strašno - ustvrdio je u augustu u razgovoru za Oslobođenje bivši SDP-ovac Hasan Muratović, zastupnik u Parlamentu FBiH. 

Primjerak ugovora kakav su navodno potpisivali SDP-ovci a koji je ranije objavljivan u medijima i na društvenim mrežama

Bivši SDP-ovci su na sudu zbog ugovora sa partijom završavali i mnogo godina ranije. Tako je 2013. godine bivša SDP-ova vijećnica iz Sarajeva Ramiza Tabaković-Muratović prvostepenom presudom bila obavezna platiti SDP-u 33.500 maraka. Kako je na kraju završio taj postupak, Faktoru u ovom trenutku nije poznato. U TV prilogu Al Jazzere iz 2013. godine možete pogledati detaljnije o ovim slučajevima u SDP-u. 

 

SDP i SBB nisu iznimka, ugovore sa svojim strankama su potpisivali i ostali. 

Primjera radi, mediji su 2010. godine pisali kako takvi ugovori postoje i u SDA. U zavisnosti od toga na kojoj listi je kandidat određivla se i visina eventualnog obeštećenja stranci. A ona je, navodno, iznosila od 15 do 150 hiljada KM. 

-Osobe koje žele napustiti stranku, a ne žele da vrate mandat, plaćaju samo obeštećenje za to što je stranka uložila u njega. Kandidat koji vrati mandat nema nikakvih obeštećenja- objašnjavali su tada u svojim izjavama medijima iz ove stranke. 

Takav ugovor, obrazlagali su, ima pravno utemeljenje jer su ga pripremali u prisustvu notara. I potpisan je i ovjeren kod notara. 

Neki SDA-ovci poput Šemsudina Mehmedovića u ranijim medijskim istupima su tvrdili kako nisu potpisali ugovore sa strankom. On je 2017. godine za N1 izjavio kako "nije želio potpisati ugovor". 

-Stranka je to organizirala da se potpiše kod notara i da bude obavezujući u slučaju da napustite stranku, da morate platiti određeni iznos. Mislim da su to besmislice i da takvu praksu ne treba uvoditi u politički život BiH - izjavio je tada Mehmedović. 

Potpuno suprotno mišljenje imao je SDS-ovac Nedeljko Glamočak. On je izjavio "da stranka u kampanji mnogo ulaže u kandidate i da bi na neki način trebalo da bude obeštećena ukoliko je pojedinci nakon izbora i osvojenih mandata napuste i pređu u tuđe redove".

– U prethodnom mandatu pojavila se neviđena politička korupcija, koja je naštetila i stranci i građanima, a niko na kraju nije sankcionisan. Zato smo u SDS-u mišljenja da kandidate, koji su na listama i u koje se ulažu ogromna sredstva, treba obavezati da u slučaju napuštanja SDS-a obeštete stranku za onaj ulog koji ona daje svakom od kandidata. Većina kandidata se slaže sa tim i sada ostaje da na organima stranke to definišemo. Najvjerovatnije će to biti ugovori koje će ovjeravati notar, kako bi se danas-sutra stranka obeštetila kroz sudski proces. Lično sam pobornik toga, jer bi to bila neka vrsta prevencije političke korupcije – kazao Glamočak u septembru 2018. godine.

Demokratska fronta se na posljednjim izborima također osigurala ugovorima kod notara. U slučaju eventualnih "preletača" tražit će obeštećenje. 

Milan Dunović iz DF-a, potvrdio je u julu 2018. godine da je i njegova stranka uvela ovu praksu.  Predsjedništvo DF-a je te godine donijelo odluku o potpisivanju ovih ugovora.  

 - To je odluka Predsjedništva moje stranke i ovo je  prvi put da to radimo, nismo nikada ranije. Odluka se odnosi na ljude koji su visoko na listama, svi smo potpisali te ugovore i platili vlastitim novcem. Dakle platio je svaki kandidat koji želi da se kandiduje. Ne mogu vam reći koliko je to novca jer iznos zavisi od pozicije – procjenjuje se vrijednost ulaganja, pravi ugovor i notaru plaća na osnovu vrijednosti ugovora - pojasnio je Dunović.

Pojasnio je da se ugovor procjenjuje na toliku vrijednost "da se kandidatu ne može finansijski isplatiti da ode sa pozicije koju osvoji kao stranački kandidat".

Da li je Jasna Duraković potpisala ugovor i hoće li slučaj završiti na sudu te kakva će eventualna odluka suda biti, pitanja su na koja ćemo morati čekati odgovore još neko vrijeme.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.