- Virusno opterećenje tih dviju osoba s B.1.1.529 u hotelima u Hong Kongu bilo je vrlo visoko. PCR Ct vrijednosti od 18 i 19!!! To je ludo visoko s obzirom na to da su bili negativni na nedavnim PCR testovima - napisao je epidemiolog Eric Feigl-Ding u tvitu, dodavši kako se čini da bi vakcina stvarno mogla biti nedjelotvorna za tu varijantu.

Vlade širom svijeta brzo su ograničile putovanja kako bi usporile širenje potencijalno opasnije varijante koronavirusa B.1.1.529.

Varijanta, nazvana omikron, dosad je otkrivena u Južnoj Africi, Bocvani, Hong Kongu, Izraelu i Belgiji.

Svjetska zdravstvena organizacija i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog velikog broja mutacija ove varijante, koje mogu znatno smanjiti djelotvornost vakcine i povećati rizik od ponovne zaraze.

Vlasti Hong Konga kažu da je tu varijantu donio putnik iz Južne Afrike koji je od dolaska 11. novembra boravio u karantenskom hotelu.

Međutim, virus je otkriven tek nakon što je muškarac napravio drugi PCR test 13. novembra.

Vlasti vjeruju da je 36-godišnji Južnoafrikanac mogao zaraziti 62-godišnjaka u sobi nasuprot svoje uprkos tome što su obojica bili u strogoj izolaciji.