open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Džaferović i Komšić razgovarali s komandantom EUFOR-a u BiH
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je danas komandanta EUFOR-a u Bosni i Hercegovini generalmajora Alexandera Platzera.
25.10.2021. u 18:27
get url
text

Iz Predsjedništva BiH je saopćeno da je na sastanku razgovarano o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini sa naglaskom na aktivnosti koje preduzima EUFOR u provođenju vojnih aspekata Daytonskog mirovnog sporazuma.

- Džaferović je dao punu podršku misiji Althea, naglasivši da međunarodne vojne snage, kao sastavni dio Daytonskog sporazuma, daju esencijalan doprinos očuvanju i osnaživanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini - navodi se u saopćenju.

Razgovarano je i o EUFOR-ovoj vježbi "Brzi odgovor 21", koja je provedena u saradnji sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Također je razgovarano i o nedavno potpisanom Planu obuke i saradnje između Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i EUFOR-a, u kojim su definisane buduće zajedničke aktivnosti.

Generalmajora Platzera primio je i predsjedavajući PRedsjedništva BiH Željko Komšić.

FOTO: Predsjedništvo BiH

Sagovornici su razgovarali o aktivnostima i značaju misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini sa akcentom na operaciju Althea. Predsjedavajući Komšić je pozdravio nedavnu odluku Vijeća za vanjske poslove EU kojom je data puna podrška nastavku operacije Althea u našoj zemlji, te istakao da se nada da će tu odluku u novembru mjesecu potvrditi i Vijeće sigurnosti UN-a.

Predsjedavajući Komšić je pomenuo nedavno održanu vježbu "EUFOR brzi odgovor 2021" u kojoj su učestvovale i Oružane snage Bosne i Hercegovine ocjenivši je uspješnom. Zahvalio se misiji EUFOR-a na njihovom dugogodišnjem angažmanu posvećenom sigurnom i stabilnom okruženju u našoj zemlji, te razmjeni iskustva i znanja iz oblasti odbrane, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.