open-navfaktor-logo
search
Telefonski razgovor
Džaferović i Lajčak o evropskom putu BiH: Samit u Zagrebu prilika za otvaranje perspektive dobijanja kandidatskog statusa
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao sa specijalnim predstavnikom EU-a Miroslavom Lajčakom.
05.05.2020. u 14:24
get url
text

Predsjedavajući Džaferović i specijalni predstavnik EU-a Lajčak su u telefonskom razgovoru razmijenili mišljenja o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, kao i o posljedicama pandemije koronavirusa.

Konstatovano je da je podrška koju je EU pružio Bosni i Hercegovini izuzetno značajna, te da će u velikoj mjeri doprinijeti ublažavanju posljedica pandemije.

Razgovarano je i o nastavku evropskog puta Bosne i Hercegovine, kao i inicijativi Predsjedništva BiH da se što prije implementira 14 preporuka iz Mišljenja Evropske komisije.

Gospodin Lajčak je pozdravio aktivnosti koje je Predsjedništvo BiH preduzelo na ubrzavanju evropskog puta i iniciranju ubrzanog provođenja reformi.

Tema razgovora bio je i Samit EU - Zapadni Balkan u Zagrebu, koji će biti održan sutra u formatu videokonferencije.

Predsjedavajući Džaferović i specijalni predstavnik EU-a Lajčak su se saglasili da je ovaj samit prilika da se Bosni i Hercegovini otvori perspektiva dobijanja kandidatskog statusa u što skorije vrijeme.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.