Džaferović je kazao danas u Drežnici da je potpuno jasna stvar da Srbija ne želi da isporuči one koji su optuženi, pa čak i one koji su osuđeni za ratne zločine izvršene u BiH.

- Izjava predsjednika Vučića nije od jučer i nije kazala ništa novo. Jednostavno je potvrđeno ono što mi znamo. Ja se samo čudim ukupnoj međunarodnoj zajednici i svjetskoj javnosti kako mogu da slušaju takve vijesti. Mi odavdje iz BiH ne možemo da učinimo ništa kako bismo tu politiku promijenili, ali međunarodna zajednica može - rekao je član Predsjedništva BiH. 

VEZANI TEKST - Vučić: Progon Dodika ne bi bio spas za BiH, Kornjaču neću ni da hapsim ni da isporučujem

Džaferović tvrdi da na Zapadnom Balkanu neće biti napretka dok se svi ne suoče sa istinom.

- A jedan od ključnih preduvjeta i element suočavanja sa istinom je da se ne štite oni koji su optuženi i osuđeni za ratne zločine - istakao je.

Poslao je i poruku Vučiću:

- Niko ni nad kim više nikada ovdje neće dominirati, neka to bude jasno svima.

Komentarišući odbijanje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za angažovanjem helikoptera Oružanih snaga BiH na gašenju požara u Hercegovini, Džaferović navodi da su on i njegov kolega Željko Komšić učinili sve da pomognu civilnom stanovništvu u gašenju požara.

- Ali to, nažalost, po našem ustavnom sistemu nije dovoljno. Potrebna je saglasnost da bi se angažirale Oružane snage BiH sva tri člana Predsjedništva. Nje nažalost nema - pojasnio je.

Smatra da je Milorad Dodik ušao u opasno područje kada je u pitanju njegova odgovornost.

- Nismo mi birani u Predsjedništvo da blokiramo procese u BiH. I da sprečavamo upotrebu resursa koje ima ova država. Svako onaj ko blokira, ko opstruira, a nikakvog razloga za to nije imao, mora znati da podliježe odgovornosti. Tu odgovornost će ispitati Tužilaštvo i Sud BiH - kazao je.