open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Džaferović primio akreditivna pisma ambasadora Francuske, Egipta, Danske, Ukrajine
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primio je akreditivno pismo novoimenovane ambasadorice Republike Francuske u BiH Christine Toudic.
17.11.2020. u 17:26
get url
text

Na početku ceremonije predaje akreditivnog pisma, novoimenovana ambasadorica iskazala je predanost Francuske dugoročnom partnerstvu dvije zemlje, te izrazila podršku evropskom i NATO putu Bosne i Hercegovine.

Govoreći o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Francuske, sagovornici su se složili da su tradicionalno prijateljski, te da ima prostora za jačanje saradnje, posebno u oblasti trgovine i investicija.

Ambasadorica Toudic je upoznala predsjedavajućeg Džaferovića o prioritetima u njenom radu, koji će se bazirati na pojačanju francuskih investicija, posebno u oblasti zaštite okoliša i razvoja francuskog jezika u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Džaferović zahvalio je na dugogodišnjoj važnoj i proaktivnoj ulozi Francuske u obnovi i razvoju Bosne i Hercegovine.

Pozdravio je odluku Francuske da proširi angažman Francuske razvojne agencije (AFD) na Bosnu i Hercegovine, čime je dokazana posvećenost održivom razvoju i aktivnom angažmanu Francuske u našoj zemlji.

Na kraju ceremonije, predsjedavajući Džaferović poželio je uspješan mandat novoimenovanoj ambasadorici Toudic.

Džaferović je danas primio i akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Arapske Republike Egipat Yassera Abdelrahmana Alija Soroura.

Govoreći o modulima za jačanje bilateralnih odnosa, izražena je potreba da se učine dodatni napori kako bi se poboljšala saradnja u oblasti kulture i turizma. Naučno-tehnička saradnja dvije zemlje je bila na visokom nivou u prošlosti i postoji zajednički interes i volja da se ona nastavi i u budućnosti, složili su se sagovornici. Predsjedavajući Džaferović je istakao da će pravno regulisanje različitih oblika saradnje doprinijeti jačanju veza i unapređenju ukupnih odnosa BiH i Egipta.

Ambasador Sorour je rekao da je Egipat odlučan da jača saradnju sa BiH, te da su u pripremi i konkretni projekti u oblasti obrazovanja u vidu stipendija za bh. građane, te projekti pomoći u oblasti medicine za jačanje kapaciteta u borbi protiv pandemije COVID-19.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine primio je akreditivno pismo i novoimenovane ambasadorice Kraljevine Danske za BIH Susanne Shine.

Bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Kraljevine Danske su dobri, prijateljski i bez otvorenih pitanja.

Sagovornici su naglasili da bosanskohercegovačka dijaspora u Danskoj predstavlja most između dvije zemlje koji može značajno doprinijeti jačanju bilateralnih odnosa u oblastima ekonomije, kulture i obrazovanja, te promociji potencijala BiH u Danskoj.

Danska podržava put Bosne i Hercegovine ka EU i u postupku sticanja statusa kandidata za članstvo u EU, istaknuto je tokom sastanka. Predsjedavajući Džaferović zahvalio je Danskoj za kontinuiranu podršku Bosni i Hercegovini u procesu evropskih integracija.

Džaferović je primio i akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Ukrajine za BiH Vasyla Kyrylycha.

Bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Ukrajine su dobri, bez otvorenih pitanja, sa značajnim prostorom za njihovo unapređenje, na multilateralnom i regionalnom planu. Naglašeno je da BiH i Ukrajina međusobno poštuju teritorijalni integritet i suverenitet.

Postoji značajan potencijal za unapređenje saradnje u oblastima ekonomije i kulture, te na planu vanjskotrgovinske razmjene.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.