open-navfaktor-logo
search
Važna uloga
Džaferović primio u nastupnu posjetu šefa misije OSCE-a u BiH Briana Aggelera
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je danas u nastupnu posjetu šefa misije OSCE-a u BiH Briana Aggelera.
19.10.2022. u 19:26
get url
text

Razgovarano je o provedenim izborima i aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, kao i o ulozi OSCE-a u izbornom procesu.

Predsjedavajući Džaferović je kazao da OSCE ima važnu ulogu u provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, još od prvih izbora 1996. godine, pa sve do nedavnih izbora.

Kazao je da je OSCE sa svojim uredom zaduženim za izborni proces (ODIHR) dao značajan doprinos kreiranju "paketa integriteta" kojim je unaprijeđena transparentnost izbornog procesa, te da treba nastaviti raditi u tom smjeru, kako bi se u potpunosti otklonile sumnje sa izbornog procesa.

Razgovarano je o amandmanima na Ustav FBiH i Izborni zakon koje je u izbornoj noći nametnuo visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

Predsjedavajući Džaferović je ponovio svoje snažno neslaganje sa nametnutim izmjenama, podcrtavši da one ne približavaju BiH principima iz presuda Evropskog suda za ljudska prava, a istovremeno štite selektivno konstitutivne narode, samo u Federaciji BiH, dok ne rješavaju potpunu obespravljenost Bošnjaka i Hrvata u entitetu RS.

Također je istaknuo da OSCE ima kapacitet da snažno pomogne reforme u BiH, kroz koordinaciju saradnje unutar parlamenata, ekspertsku podršku, a naročito podršku reformi obrazovnog sistema, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.