- Želim čestitati Republici Turskoj na uspješnom predsjedavanju SEECP-om u proteklih godinu dana i organizaciji završnog samita. Činjenica je da smo u proteklom periodu svjedočili krizi multilateralizma, a multilateralne platforme su od esencijalne važnosti sa mir, stabilnost i prosperitet. Vidjeli smo i da je ključna poruka proteklog samita NATO saveza bila obnova povjerenja u multilateralizam. Važno je da nastavimo ići tim putem kazao je.

Multilateralni dijalog, pored onih bilateralnog, igra izuzetnu ulogu za stabilnost i razvoj ovog dijela Evrope, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, kazao je Džaferović.

- Zato Bosna i Hercegovina podržava regionalne platforme i učestvuje u čitavom nizu tih platformi. Podržali smo deklaraciju SEECP-a, u kojoj su poslane poruke o značaju regionalne saradnje na temelju međusobnog uvažavanja, inkluzivnosti i uzajamne koristi. Istovremeno, naš ključni cilj ostaju EU i NATO.

Jako je važno što je u Deklaraciji istaknuta istaknuta i euroatlantska vizija regiona, rečeno je da su EU i NATO integracije presudne za stabilnost, te je pozdravljen dosadašnji doprinos NATO-a sigurnosti u ovom dijelu Evrope. Također, posebna pažnja posvećena je EU putu, sa porukom Evropskoj uniji da se ubrza proces proširenja na BiH i druge članice SEECP-a, jer kredibilna evropska perspektiva ima ključni značaj za očuvanje stabilnosti i razvojnog puta na Zapadnom Balkanu.

Važno je pitanje realizacije Sporazuma o zajedničkom tržištu zemalja Zapadnog Balkana potpisanog u Sofiji. Cijenim da je izuzetno dobro i korisno što je ovdje komesar Josep Borell, sa kojim ćemo imati i poseban bilateralni sastanak, na kojem ćemo razgovarati o EU putu BiH. Vjerujem da će to biti novi poticaj za deblokadu rada u institucijama na provođenju prioriteta iz Mišljenja EK. Bilateralni sastanak sa predsjednikom Republike Turske predstavlja potvrdu naših izuzetno dobrih odnosa. Teme su važna pitanja za dvije države, kao što su Autoput Sarajevo – Beograd i produbljivanje ekonomske saradnje na temelju Ugovora o slobodnoj trgovini koji smo potpisali. Republika Turska ima stabilizirajuću ulogu u BiH i regionu i to potvrđuje i ovim samitom - istaknuo je Daferović.