open-navfaktor-logo
search
Susret u Briselu
Džaferović s Azmanijem i Grošeljem: Zabrinutost zbog opstrukcija iz RS-a
Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, susreo se danas u Briselu i sa potpredsjednikom Kluba Renew Europe i članom Vanjskopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta Malikom Azmanijem i evropskim zastupnikom i članom Vanjskopolitičkog komiteta Klemenom Grošeljem.
15.03.2022. u 14:55
get url
text
Šefik Džaferović, Klemen Grošelj i Malik Azmani

Kako je objavljeno, razgovarali su o aktuelnoj sigurnosnoj i političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, u kontekstu unilateralnih poteza vlasti entiteta Republika Srpska usmjerenih protiv ustavnog poretka BiH i Dejtonskog sporazuma.

- Naglašena je važnost činjenice da se Bosna i Hercegovina pridružila izjavi Evropske unije i rezoluciji UN-a o ruskoj agresiji na Ukrajinu, te je izražena zabrinutost zbog opstrukcija aktera RS-a i pokušaja da se spriječi podrška BiH Ukrajini.

Član Predsjedništva BiH kazao je kako bi bilo jako važno da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status. Iskazano je očekivanje da će svi akteri u Bosni i Hercegovini podržati zakone koji su dio evropskog puta BiH - navedeno je na Facebook profilu Šefika Džaferovića.

Istaknuto je da je razgovarano i o procesu ograničenih izmjena Ustava i Izbornog zakona te naglašeno da EU može podržati samo osnaživanje individualnih prava i ravnopravnosti građana, kao temeljnom principu moderne Evrope.

- Naglašeno je da je Evropska unija zajednica koja počiva na vrijednostima individualnih prava i sloboda, neovisno o vjerskoj i etničkoj pripadnosti. Suština presuda Evropskog suda za ljudska prava jeste da se osiguraju prava svim građanima, a ne dodatne privilegije pripadnicima konstitutivnih naroda u odnosu na ostale, niti da se garantira bilo kojoj političkoj stranci permanentna pozicija u vlasti - navedeno je. 

Inače, Renew Europe je najveća grupacija koja okuplja liberalne i stranke centra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.