Kako su poslije susreta izjavili na pres-konferenciji, saglasni su da je od velikog značaja unaprijediti prijateljske odnose između dvije zemlje posebno u oblasti ekonomije imajući u vidu da trgovinska razmjena na godišnjem nivou iznosi svega 4,5 miliona eura, javlja izvještač Fene iz Islamabada.

Istaknuli su da su mogućnosti za napredak u toj oblasti mnogo veće posebno u namjenskoj industriji, elektroenergetskom sektoru, poljoprivredi, a tu je i ideja o pohađanju diplomatske akademije ljudi iz BiH u Pakistanu.

Kahn je zahvalio Džaferoviću jer je BiH zauzela jedinstven stav kada je u pitanju Kašmir koji je predmet spora između Pakistana i Indije više godina, a Džaferović je podsjetio da se ovo pitanje mora rješavati mirnim putem uz poštovanje ljudskih prava i u skladu s usvojenim rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Sagovornici su osudili terorističke napade u Parizu i Beču, ali je Kahn naglasio da osim što postoji obaveza poštovanja slobode govora, također je neophodno voditi računa da se ona ne zloupotrebljava kako se ne bi povrijedili osjećaji drugih naroda.

- Ismijavanje i izrugavanje poslanika Muhammeda uzrokuje veliki bol muslimanima širom svijeta. Takvo nešto nije prihvatljivo i potrebno je imati razumijevanja i za to jer kada se to dogodi onda ovakvih problema neće biti. Važno je prekinuti ciklus nasilja. Sve dok ne postoji poštovanje i dok dolazi do slučajeva izrugavanja, ismijavanja i vrijeđanja bilo koje grupe uslijedit će reakcije, a one će izazvati nove reakcije - pojasnio je Kahn.

Predsjedavajući Džaferović podvukao je da je terorizam svjetsko zlo kojim nije riješen niti jedan problem, već su samo  proizašli novi. Ali je rekao i da su sagovornici na današnjeom sastanku osudili sve veću islamofobiju što je neprihvatljivo kao što je i neprihvatljivo da se vrijeđaju vjerska osjećanja muslimana.

- Iako je ljudska sloboda neograničena ili bi trebala da bude neograničena, ona ima jedno ograničenje, a to je sloboda drugog čovjeka. O tome bi se trebalo voditi računa, svi bismo trebali voditi računa o osjećanjima drugih i graditi jedinstvo u različitosti - podvukao je Džaferović.

Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina multietnička zemlja i u njoj se gradi jedinstvo društva u različitosti jer su različitosti bogatstvo i ne bi trebale biti razlog za sukobe te je u svemu tome potrebno voditi računa kako se drugi i drugačiji ne bi povrijedio.

Na sastanku su razmijenjena i mišljenja o pandemiji koronavirusa, a Džaferović je pozvao premijera Kahna da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Tokom službene posjete Islamskoj Republici Pakistan, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sastao se i sa ministrom vanjskih poslova Pakistana Makhdoom Shahom Mahmoodom Qureshijem. Razgovarano je o vanjskopolitičkim prioritetima Bosne i Hercegovine, posebno o putu BiH ka Evropskoj uniji.

Bilo je riječi i o situaciji u Kašmiru, a predsjedavajući Džaferović je naglasio da je Predsjedništvo BiH u svojoj izjavi povodom toga istaklo da se svi konflikti trebaju rješavati mirnim putem, uz poštovanje ljudskih prava i u skladu sa relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Istaknuto je zadovoljstvo dobrom saradnjom dvije zemlje na međunarodnom planu i pružanjem međusobne podrške za kandidature u međunarodnim tijelima i organizacijama. U Islamabadu je održana i ceremonija inauguracije Parka prijateljstva Islamske Republike Pakistan i Bosne i Hercegovine, tokom koje je predsjedavajući Džaferović posadio drvo prijateljstva, istakavši kako je ovo još jedan dokaz prijateljskih odnosa dvije zemlje.

Predsjedavajući Džaferović danas je posjetio i čuvenu Feisal džamiju, saopćilo je Predsjedništvo BiH.

Tokom boravka u Islamabadu sastao  se i sa bosanskohercegovačkim građanima koji žive u Islamskoj Republici Pakistan.

U delegaciji, koju predvodi predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, su i Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH, Dragoljub Reljić, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, te Amir Ibrović, šef Kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, saopćilo je Predsjedništvo BiH.