open-navfaktor-logo
search
Dogovor dvije vlade
Džindić: Činimo sve da do kraja godine ostane ista cijena gasa
Za koliko će poskupjeti gas u Federaciji Bosne i Hercegovine, još se ne zna osim da će gas poslije Nove godine skuplje plaćati firme, dok je poskupljenje gasa za građane još na čekanju.
12.11.2021. u 13:15
get url
text

Ovo je istaknuto na press konferenciji o "internom povećanju cijene gasa, koje neće biti preneseno na građane", na kojoj su govorili Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, i Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukure i zaštite okoliša u Vladi KS.

- Došli smo u situaciju da u dva posljednja mjeseca do Nove godine moramo napraviti zajednički dogovor sa Energoinvestom, BH-Gasom, Sarajevogasom i Toplanama Sarajevo kako se ne bi povećavala cijena gasa u domaćinstvima. Napravili smo model kako to da uradimo. I za jednu ili drugu odluku potrebne su saglasnosti vlada Federacije BiH i Vlade KS. Vlada FBiH će danas donijeti odluke nakon ovog dogovora i pretpostavljam da će Vlada KS vrlo brzo donijeti drugi paket odluka. Zatim ćemo napraviti zajednički dogovor kako bi ostala ista cijena gasa do kraja ove godine. Rok je sedam dana da se provedu sve odluke, a onda slijedi novi sastanak na kojem će se raspravljati šta uraditi sa cijenama gasa u prvom kvartalu 2022. godine - istaknuo je Džindić.

S obzirom na to da imamo najave Gazproma o povećanju cijena gasa, u januaru moramo naći način da ne dođe do povećanja cijena gasa u prvom kvartalu 2022. godine, a da se dvije federalne i dvije kantonalne firme odreknu dijela svoje dobiti, dodaje Džindić.

- Mislili smo u aprilu da nećemo morati povećavati cijene gasa, ali enormno povećanje cijena gasa ne može nadoknaditi Energoinvest, naš dobavljač gasa - kazao je Hadžiahmetović i dodao:

- Nadamo se da će bar do kraja ove grijne sezone ostati ista cijena gasa, a poslije toga se moramo dogovoriti kako dalje. Što se tiče cijena gasa za građane u prva tri mjeseca naredne godine, naše firme Sarajevogas i Toplane dogovorit će se kako da održe cijenu gasa za građane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.